Regering Roemenië boos op Nederland
02-09-2009 om 17:35 uurDEN HAAG/BOEKAREST - De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, Cristian Diaconescu, heeft woensdag op het laatste moment een bezoek aan Nederland afgezegd.
Hij had een afspraak met zijn collega Maxime Verhagen, staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) en de Tweede Kamer.
De regering van het Balkanland is ontstemd over de Nederlandse kritiek op de hervormingen binnen het justitieapparaat.
Onvriendelijke geste
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Roemenië beschouwt het volgens Roemeense media als een ''onvriendelijke geste'' dat de Nederlandse regering een document naar de Tweede Kamer heeft gestuurd waarin harde kritiek staat op de plannen van de regering in Boekarest.
Volgens de Roemenen staan er ''radicale accenten'' in het document.
Staatssecretaris Frans Timmermans vindt het ''jammer'' dat het bezoek niet doorgaat. De Roemenen hadden er zelf om gevraagd.
Gesprek
Volgens Timmermans had een gesprek de mogelijkheid geboden de samenwerking te versterken en te praten over de Roemeense inzet tegen corruptie.
Het kabinet besloot vorige week niet te pleiten voor verdere sancties. Het wacht nog een rapport over het financieel beheer van Europees geld af dat de Europese Commissie in september presenteert.
Verlengen
Timmermans wil wel het controlemechanisme van Brussel op de hervormingen van de nieuwe lidstaat verlengen, totdat die aan alle Europese eisen voldoet.
Aanleiding daarvoor is een zeer kritisch rapport van de Europese Commissie waaruit blijkt dat het land niet voldoende opschiet met de hervormingen.
Werklunch
Volgens voorzitter Harm Evert Waalkens van de Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken had de Kamer graag tijdens een werklunch met de Roemeen het kabinetsstandpunt besproken.
Donderdagmiddag debatteert de Kamer met het kabinet over eventuele sancties tegen de nieuwe lidstaten. Het CDA vindt dat Nederland daarvoor moet pleiten. De christendemocraten hebben om een lijst van mogelijke maatregelen gevraagd, maar die nog niet gekregen.
De VVD pleit net als de SP al langer voor aanscherping van sancties. De PvdA vindt dat nog niet nodig en wil net als het kabinet wel de controle op het land verlengen.
Bron