Patiënten te snel naar huisartenpost
05-02-2009 om 21:16 uurNIJMEGEN -
Nederlanders gaan 's avonds en in het weekeinde te snel naar de huisartenpost omdat zij spoedeisende hulp nodig denken te hebben.
In ongeveer driekwart van de gevallen is er echter geen medische noodzaak, blijkt uit onderzoek van onderzoekers van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC).
De onderzoekers benaderden 20.000 bezoekers aan huisartsenposten met een vragenlijst.
In veel gevallen was er achteraf geen sprake van een spoedeisend medisch belang en hadden klachten best een paar dagen kunnen wachten of zelfs thuis verholpen kunnen worden.
,,Overigens is goed voorstelbaar dat een patiënt bij hevige pijn een spoedeisend belang ervaart, maar medisch gezien is dat dus lang niet altijd zo, zegt onderzoeker Paul Giesen.
Bron
Huisartsenpost tijdens weekend een chaos
NIJMEGEN - Artsen kunnen de drukte op huisartsenposten in het weekend niet meer aan. ,,Het water loopt hen over de schoenen. Vooral tijdens piekuren zijn er onverantwoorde toestanden,'' zegt huisarts Paul Giesen, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. Hij doet onderzoek naar de huisartsenposten. Zijn bevindingen worden binnenkort gepubliceerd.
In de regio's Rotterdam, MiddenLimburg, Brabant en Utrecht rapporteren artsen op de posten dat zij vooral op zaterdag geen verantwoorde zorg meer kunnen verlenen. ,,Een dokter zei me dat hij al uren achtereen zo druk was, dat hij niet meer wist wat hij deed. Dat beeld is representatief voor wat zich afspeelt in het hele land en vooral in de grote steden,'' zegt Giesen.
De posten klagen al geruime tijd over de toenemende drukte. De vraag naar deze vorm van spoedzorg stijgt jaarlijks met zo'n zeven procent. Het gevolg: overvolle wachtkamers, lange wachttijden, en stress bij arts en patiënt. ,,Het is een urgent probleem. Op deze manier houden de huisartsenposten het geen twee jaar meer vol.''
Giesen wil de schuld niet alleen leggen bij de patiënt, die te gemakkelijk gebruik zou maken van spoedzorg. ,,Er is veel meer aan de hand. De thuiszorg functioneert bijvoorbeeld niet, waardoor oude mensen die uit bed zijn gevallen de huisartsenpost bellen. Ook mantelzorg ontbreekt vaak. En ouders met zieke kinderen zijn meestal niet spoedeisend, maar zij zijn wél ongerust. En ze kunnen 's avonds alleen bij de huisartsenpost terecht.''
Giessen pleit voor de inzet van speciale verpleegkundigen, een betere bereikbaarheid van huisartsen en uitbreiding van de spreekuren. ,,Twintig procent van de bezoekers van de huisartsenpost meldt dat de eigen huisarts overdag niet bereikbaar was. Dat is ook een oorzaak van de run op de posten.''
Bron