Patat wordt iets minder ongezond
18-11-2009 om 19:43 uurHet gehalte ongezonde transvetzuren in frituurvetten in de horeca wordt verder teruggebracht. Per 1 januari 2011 bevatten deze vetten niet meer dan tien procent transvetzuren. Een jaar later is dat nog maar vijf procent. Dat beloven de producenten, meldt het voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO) dinsdag.
Transvetzuren verhogen net als verzadigde vetzuren het cholesterolgehalte en vergroten daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetzuren verlagen juist het risico op hart- en vaatziekten. Bij het verlagen van het transvetzuurgehalte wordt daarom gestreefd naar een zo hoog mogelijk gehalte aan onverzadigd vet in frituurvetten, meldt MVO.
Koninklijke Horeca Nederland en het voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO) startten in 2004 de campagne 'Verantwoord Frituren'. Doel is dat drie op de vier ondernemers het ongezonde vaste vet volgend jaar in de ban heeft gedaan. Ondanks de campagne gebruikte vorig jaar slechts 53 procent van de cafetaria's en snackbars vloeibaar vet. In 2004 was dit nog 33 procent.
bron
Ik krijg al trek als ik er naar kijk! :P
Waarvoor heb je mes en vork nodig? >:D Zou het geen idee zijn dat de patatbakkers aangeven of ze "goede" vetten gebruiken.
Goed nieuws goed nieuws! Frietjes vind ik heerlijk! Die zou ik elke dag wel kunnen eten :9 :9 :9
Reactie op trijnkoJa, je hebt mensen die eten dat echt met met en vork ;) Ik vind met de vingers ook lekkerder hoor, alleen in een restaurant (neee niet de mc :+) eet ik het wel met bestek... wel altijd een gepriegel met de lange frietjes maar daar kun je ook wel weer lol om hebben :+
Ehm, ik eet bijna altijd mijn patat met een vork.
Het mes gebruik ik eventueel voor de frikadel o.i.d.
Ik at vandaag nog patat! :s)