Ouders zijn strenger maar communiceren slechter over internetgebruik jongeren
25-10-2007 om 11:57 uurIn 2007 zijn ouders strenger ten aanzien van het internetgebruik van hun kinderen dan in 2006. Ze stellen meer regels en houden hun kinderen beter in de gaten. De kwaliteit van communicatie over internetgebruik met hun kinderen is echter verslechterd. Jongeren voelen zich tijdens gesprekken over internetgebruik minder begrepen en minder serieus genomen. Dit blijkt uit onderzoek van het aan het Erasmus MC verbonden onderzoeksinstituut IVO.
Dat ouders en kinderen minder goede gesprekken over internetgebruik voeren, is een nadelige ontwikkeling. Goede communicatie over internetgebruik helpt het ontstaan van dwangmatig internetgebruik ('internetverslaving') bij jongeren namelijk tegengaan. Daarnaast kunnen ouders dwangmatig internetgebruik bij hun kinderen helpen voorkomen door in te grijpen als kinderen te veel tijd (bijvoorbeeld een hele weekenddag) aan internetten besteden en door duidelijke regels te stellen aan het aantal uren internetgebruik.
Gamen
Het aantal uren dat jongeren internet gebruiken, is het afgelopen jaar iets gedaald. Waren jongeren in 2006 nog 11,5 uur per week online, inmiddels is dit 10,4 uur per week. Ook is het percentage dwangmatige internetgebruikers ('internetverslaafden') afgenomen. Vorig jaar gaf 4 procent van de jongeren aan moeite te hebben het internetgebruik onder controle te houden, dit jaar is dat 3 procent. Hierbij gaat het om zo'n 25.000 jongeren.
Meer dan 70 procent van de jongeren speelt wel eens online games. Daarvan is 3 procent een dwangmatige gamer. Deze jongeren lijken in games te 'vluchten'. Vooral jongeren die eenzaam en sociaal angstig zijn, besteden steeds meer tijd aan games. Het risico op dwangmatig gamen is vooral groot onder jongeren met een negatief zelfbeeld. Jongeren die dwangmatig gamen, zijn minder tevreden over hun schoolprestaties. Ook psychisch en sociaal gaat het slechter met hen. Dwangmatige gamers besteden ongeveer 27 uur per week aan games.
Pesten
Online pesten komt nog steeds veel voor. Ruim 1 op de 4 jongeren scheldt minimaal 1 keer per maand iemand uit op internet. Personen beledigen of totaal negeren komt zelfs vaker voor. Online pesten door jongeren lijkt echter niet gestegen te zijn. Ouders kunnen online pesten helpen voorkómen door een goede relatie met hun kinderen op te bouwen, en daarnaast door hun kinderen emotioneel te steunen en tegelijkertijd een duidelijke structuur en regels te bieden.
Het monitoronderzoek Internet en Jongeren dat jaarlijks door het IVO wordt uitgevoerd, volgt het internetgebruik van jongeren in de leeftijdscategorie van 11 tot en met 16 jaar. Ruim 4.000 jongeren hebben zowel in 2006 als in 2007 een vragenlijst ingevuld. Daarnaast hebben zo'n 3.500 ouders in 2007 aan het onderzoek deelgenomen. De derde meting van de monitor Internet en Jongeren zal in januari 2008 worden uitgevoerd.
Bron: ZorgKrant
Haha dat is wel duidelijk dat ze hier thuis nogal strenge regels stellen, ja :X
Had gisteren totaal een halfuurtje achter de comp gezeten toen m'n pa alweer in vuur en vlam stond DAT IK ALTIJD MAAR ACHTER DIE COMPUTER ZAT VERDORIE NOG AAN TOE KUN JE DAN HELEMAAL NIKS ANDERS haha
Pff net alsof ik nooit wat anders doe...
Misschien moet 'ie dan een Timeslot instellen voor je, hebben wij hier ook voor de kinderen :P.
Haha ja stel het voor zou ik zo zeggen :P
Maar ehhhh nee lijkt me toch niet zo'n strak plan ;)
Mijn kinderen zijn nog jong, het lijkt me dat je op je 18de toch wel genoeg verantwoordelijkheidsgevoel hebt om zelf in te schatten wat wel en niet kan :).
Ik kan het wel goed in de hand houden hoe vaak en hoe lang ik op internet/achter de pc zit.
Ik moet gewoon mijn email checken dagelijks en ik wíl op fora kijken voor berichten / evt. aanvullingen.
(Ik heb een forum onder mijn beheer en moet deze dus dagelijks onderhouden, lukt vaak niet echt goed, weinig tijd :X)
onze jongste mag af en toe op internet maar niet te lang
marielle zit wel vaak op internet ook voor school,we hebben hier duidelijke afspraken over gemaakt
daar houdt ze zich ook aan
verder werkt ze op school met haar laptop omdat schrijven niet meer gaat,dus al haar schoolwerk
wat je normaal in een schrift schrijft doet ze op haar laptop
dit jaar zaten er bij elk boek wat ze kreeg cd-roms ideaal voor haar situatie