Operatieverbod IJsselmeerziekenhuizen
17-09-2008 om 15:15 uur
Operatieverbod IJsselmeerziekenhuizen
LELYSTAD - De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en
Lelystad een verbod opgelegd om operaties uit te voeren. Een woordvoerder heeft dat woensdag bevestigd. Patiënten zouden te grote risico's lopen. De ziekenhuizen verkeren al langer in financiële problemen
Patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord zijn tijdens operaties maandenlang blootgesteld aan levensgevaarlijke infectierisico's.
De directie was daarvan al vier maanden op de hoogte, maar greep niet in. Tot die alarmerende conclusies komt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na een controle in de zeven operatiekamers van de ziekenhuizen.
Volgens inspecteurs voldoen die ruimten niet aan de minimumeisen op het gebied van steriliteit.
Op aandringen van de autoriteiten kondigde de directie van de IJsselmeerziekenhuizen gisteren een operatiestop aan die waarschijnlijk maanden gaat duren. In een vernietigende verklaring noemt de inspectie de situatie in het ziekenhuis 'onveilig en niet verantwoord'.
De maatregel is uitzonderlijk en werd naar buiten gebracht terwijl in het ziekenhuis nog volop werd geopereerd. Zo onderging een vrouw volgens familieleden in het ziekenhuis in Lelystad om vier uur 's middags nog een ingrijpende galblaasoperatie. ,,Waarom hebben ze dit niet eerder verteld? Dan hadden we nog een ander ziekenhuis kunnen kiezen,'' zegt haar zoon vandaag in deze krant.
Een woordvoerder van de Inspectie noemt de situatie heel ernstig: ,,In deze ziekenhuizen heerst een nogal nonchalante cultuur.''
Bestuursvoorzitter Gersji Rodrigues Pereira van het ziekenhuis ontkent dat patiënten infectierisico's liepen. Volgens hem was er sprake van achterstallig onderhoud omdat het ziekenhuis in financiële problemen verkeert.
Zorgverzekeraar Achmea, de belangrijkste maatschappij in Flevoland, probeert patiënten die geopereerd moeten worden vanaf vandaag onder te brengen in andere ziekenhuizen.
Eerder al, in 2002, dwong de de inspectie een opnamestop af in de IJsselmeerziekenhuizen. Dat was nodig nadat er, na een moeizame fusie tussen de klinieken, een bestuurscrisis ontstond.
De IJsselmeerziekenhuizen bungelen al jaren in de onderste regionen van de AD Ziekenhuis Top 100. Dit jaar eindigden zij op de één na laatste plaats. Het Flevoziekenhuis in Almere, waar veel patiënten de komende maanden op aangewezen zijn, belandde op de allerlaatste plaats.
bron
Patiënten hebben stevige kritiek op de directie van de IJsselmeerziekenhuizen, maar zij blijven vertrouwen stellen in de artsen en het verpleegkundig personeel.
Dat valt op te maken uit reacties die bezoekers en patiënten donderdag gaven bij de ingang van het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad, dat samen met het Dr. J. H. Jansenziekenhuis in Emmeloord de IJsselmeerziekenhuizen vormt.
„Het verpleegkundig personeel neemt geen risico’s”, zei een patiënt gisterochtend tegenover een verslaggever van Omroep Flevoland. „De top moet worden aangepakt. Als leidinggevenden aanmodderen en de naam van het ziekenhuis besmeuren, verdienen zij het niet langer aan te blijven.”
Een bezoekster zei evenmin bezorgd te zijn over de gang van zaken in de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. „Wij zijn niet superongerust. De berichten zijn niet prettig, maar als het gaat om de medische behandelingen zelf maken we ons geen zorgen.”
Patiëntenorganisaties lieten zich donderdag in scherpere bewoordingen uit over het beleid van directeur Gersji Rodrigues Pereira. Met name het feit dat de operatiekamers in gebruik bleven terwijl bekend was dat de lucht niet steriel genoeg was, riep bij de verschillende woordvoerders boze reacties op. „Dat ziekenhuizen maatregelen voor meer patiëntveiligheid uitstellen, is niet te volgen”, aldus een woordvoerder van patiëntenorganisatie NPCF. „In 2006 bleek uit een rapport van de inspectie dat in ziekenhuizen 1700 mensen per jaar onnodig overlijden. Dat patiëntveiligheid daarna geen prioriteit heeft gekregen, is uitermate laakbaar.”
Vakbond Abvakabo kwam met een soortgelijke reactie. De belangen van de patiënten en de werknemers zijn herhaaldelijk op het spel gezet, aldus een woordvoerder. De bond wil dat alle betrokkenen, de raad van toezicht, verzekeraars, overheden en de Nederlandse Zorgautoriteit, een curator aanstellen. Die moet ervoor zorgen dat de ziekenhuizen samengaan met het Flevoziekenhuis in Almere en het Antoniusziekenhuis in Sneek. Op die manier kan er een eind worden gemaakt aan de financiële problemen waarin de ziekenhuizen al geruime tijd verkeren.
De gemeentebesturen van Lelystad en Noordoostpolder toonden zich geschokt na de berichten over de sluiting van de operatiekamers. Beide gemeenten zegden donderdag het vertrouwen in de directie van de ziekenhuizen op.
Wethouder Zeilstra van de gemeente Noordoostpolder liet weten „onaangenaam verrast” te zijn door de gang van zaken. Hij vertelde de gemeenteraad in een extra beraad ook dat hij de ziekenhuizen in Sneek, Heerenveen en Meppel heeft ingeschakeld. Daar kunnen mensen met acute problemen naartoe. Ook heeft hij het ambulancevervoer naar deze ziekenhuizen geregeld. Het ziekenhuis in Meppel heeft een operatiekamer aangeboden voor planbare operaties.
bron
Dit vind ik zeer ernstig :o