Opbouw vakantiedagen ook na halfjaar ziekte

05-03-2009 om 09:01 uur

Zieke werknemers blijven gewoon vakantiedagen opbouwen, ongeacht de duur van hun ziekte. Dat is volgens arbeidsrechtdeskundigen het gevolg van een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

Nu bouwen werknemers na een half jaar ziekte geen nieuwe vakantiedagen meer op, zegt de wet. Dat is strijdig met Europees recht, oordeelt het Europese Hof op 20 januari in de zaak Shultz-Hoff en Stringer. Volgens de Arbeidstijdenrichtlijn hebben werknemers jaarlijks recht op ten minste vier weken vakantie met behoud van loon. Dit is zo’n belangrijk beginsel dat lidstaten er niet van mogen afwijken, aldus het Hof.

Met de uitspraak gaat het Hof in tegen de visie van de Europese Commissie en acht lidstaten, waaronder Nederland, die bij de zaak betrokken zijn.

Wet moet aangepast
'Deze uitspraak brengt onvermijdelijk mee dat de huidige beperking van vakantierechten na zes maanden ziekte geen stand kan houden,' stelt Guus Heerma-van Voss, hoogleraar Sociaal Recht aan de Universiteit Leiden in het Algemeen Dagblad. 'De wet zal moeten worden aangepast.'

Dagen boven wettelijk minimum vervallen wel
Wel geldt de uitspraak alleen voor het wettelijk minimum. 'Eventuele extra dagen op grond van de CAO mogen gewoon na zes maanden vervallen.' Volgens hem kunnen zieke werknemers de uitspraak meteen inroepen bij de Nederlandse rechter.

Hard gelag werkgevers
Het arrest is zuur voor werkgevers, zegt Mariska Aantjes, arbeidsrechtadvocaat en expert voor AD Geld & Recht. 'Nu is een werknemer na twee jaar ziekte vrij eenvoudig te ontslaan. Met deze uitspraak krijgt een arbeidsongeschikte werknemer geen half jaar, maar twee jaar aan vakantiedagen mee. Bovenop de vakantiedagen die voor de ziekte nog niet waren opgebruikt.'

Het Ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) wil nog niet inhoudelijk reageren. 'Wij bestuderen momenteel welke gevolgen de uitspraak voor Nederland heeft,' aldus zegsman Edmond Messchaert tegenover het AD.

Bonden voorzichtig
Vakbonden FNV en CNV zijn voorzichtig. 'We kijken naar de implicaties. De uitspraak lijkt spanning met de Nederlandse wet op te leveren,' verklaart een FNV-zegsvrouw. De Nederlandse Politie Bond (NPB), onderbond van de FNV, is minder terughoudend. 'Wij hebben de zaak afgelopen week aangekaart in het maandelijkse overleg met minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken,' zegt woordvoerder Dick Harte. 'Wij willen dat de minister het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp) aanpast.'

bron

Login of registreer om te reageren