Onderzoekers ontdekken hoe hersencellen informatie opslaan

09-06-2009 om 01:10 uur

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een belangrijke ontdekking gedaan die meer inzicht geeft in hoe onze hersenen werken. Ze hebben een eiwit gevonden dat regelt hoe zenuwcellen in ons brein informatie verwerken. Hierdoor kunnen ze meer te weten komen over verstandelijke en motorische handicaps. De wetenschappers doen vandaag verslag van hun bevindingen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.

Hersenen slaan informatie op doordat zenuwcellen boodschappen aan elkaar doorgeven. De overdracht van de informatie gebeurt in de ruimte tussen de zenuwcellen, zogenoemde synapsen. Dat de signalen goed worden doorgegeven is van groot belang. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we personen herkennen, stof voor tentamens onthouden en bepaalde bewegingen maken.In het algemeen geldt dat synapsen sterke signalen verder versterken en zwakke signalen verder afzwakken. Echter, het was tot nu toe onduidelijk wat de precieze regels zijn die zenuwcellen hanteren om te bepalen of een signaal versterkt of verzwakt moet worden. Met de ontdekking van de rol van het eiwit CaMK2B in dit proces, hebben onderzoekers een deel van dat mysterie opgelost.

Het is de onderzoekers gelukt om bij een muis het eiwit uit te schakelen. ‘Hierdoor bleken de regels voor het versterken of verzwakken van de signalen in de hersenen precies andersom te gaan werken’, zegt prof. Ype Elgersma die samen met prof. Chris de Zeeuw leiding heeft gegeven aan het onderzoek. Door verder onderzoek te doen hopen de wetenschappers meer inzicht te krijgen in ziektes waarbij het CaMK2 eiwit een belangrijke rol speelt, zoals als het Angelman Syndroom. Mensen met deze aangeboren afwijking hebben zeer ernstige verstandelijke en motorische handicaps.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van NWO aan prof. Elgersma. Hij ontving in 2007 een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

bron

Login of registreer om te reageren