Onderzoek naar oerknal kan verder
21-11-2009 om 22:50 uurHet opnieuw starten van 's werelds grootste deeltjesversneller in Genève is succesvol verlopen. Rond tien uur gisteravond zijn de eerste protonen de Large Hadron Collidor (LHC) ingeschoten.
Meer dan zestien uur hebben onderzoekers verschillende tests uitgevoerd. Geïnteresseerden werden op de hoogte gehouden van de resultaten via de website van het LHC-onderzoeksinstituut CERN en Twitter.
De tests zijn allemaal goed verlopen en de wetenschappers gaan nu alles klaarmaken om volgend jaar te beginnen met het daadwerkelijke onderzoek.
Herstel
Het was voor het eerst sinds september 2008 dat de deeltjesversneller weer werd opgestart. Toen werd hij vlak na ingebruikname stilgelegd, nadat bleek dat er een ton vloeibare helium was weggelekt.
Wetenschappers dachten in eerste instantie dat het herstel van het systeem twee maanden zou duren, maar het werd uiteindelijk ruim een jaar. Woensdagochtend maakte de onderzoekers van CERN bekend dat het herstelwerk aan de deeltjesversneller was afgerond.
Zwarte gaten
De LHC ligt in een 27 kilometer lange cirkelvormige tunnel bij Genève onder zowel Frans, als Zwitsers grondgebied. De bouw er van duurde veertien jaar en heeft ruim zes miljard euro gekost. Het herstel kostte bijna zestien miljoen euro.
Met behulp van de deeltjesversneller willen onderzoekers de toestand net na oerknal na te bootsen. Hiermee hopen ze fundamentale vragen over de massa van deeltjes (door het zoeken naar het higgsdeeltje) en over antimaterie te beantwoorden.
Er is wereldwijd scepsis over de LHC. Er zijn mensen die beweren dat er een zwart gat zou kunnen ontstaan en dat dat het einde van de aarde kan betekenen.
bron
't Is te hopen dat er iets uit komt, want met zoveel geld hadden ze heel wat kunnen doen aan de hongersnood bijvoorbeeld O-)