Onafhankelijk klachtenloket zorg

02-06-2008 om 19:57 uur

Eindelijk een onafhankelijk klachtenloket in zorg

Het heeft patiënten altijd ontbroken aan een onafhankelijke klachtencommissie die bindende uitspraken doet en schadevergoedingen toewijst. Vandaag is het zo ver.
Patiënten met een klacht over hun behandeling kunnen vanaf vandaag terecht bij de nieuwe Geschillencommissie Zorginstellingen. Deze onafhankelijke commissie doet bindende uitspraken en kan schadevergoedingen toewijzen tot een bedrag van vijfduizend euro.


De Consumentenbond heeft jarenlang geijverd voor een landelijke geschillencommissie in de zorg waar patiënten laagdrempelig, goedkoop en snel met hun klachten terecht kunnen. Tot nu toe was er alleen een geschillencommissie voor ziekenhuizen.

Die wordt vanaf vandaag op vrijwillige basis uitgebreid naar andere sectoren in de zorg, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorgorganisaties en instellingen in de psychiatrie en de gehandicaptenzorg. De bond verwacht dat de komende maanden duizenden instellingen zich bij de nieuwe geschillencommissie zullen aansluiten.

Tot nu toe is het klachtrecht voor patiënten zeer onbevredigend geregeld. Zorginstellingen hebben klachtencommissies, maar die zijn niet onafhankelijk en kunnen ook geen schadevergoedingen toewijzen. Bij medische tuchtcolleges zijn de procedures lang. Die colleges kunnen bovendien wel sancties opleggen aan artsen die in de fout zijn gegaan, maar geen schadevergoedingen aan patiënten toewijzen. Ook bij de onafhankelijke rechter zijn de procedures lang en kostbaar.

Volgens Marcel van Beusekom, woordvoerder van de Consumentenbond, is de nieuwe landelijke geschillencommissie dan ook een uitkomst voor een snelle, laagdrempelige en goedkope afhandeling van kleine en middelgrote zaken.

Een week geleden kondigde minister Klink van volksgezondheid aan dat er een patiëntenwet komt waarin de rechten van patiënten worden vastgelegd. Die wet voorziet eveneens in een landelijke geschillencommissie. Het initiatief van de Consumentenbond loopt daarop vooruit.

Deze week zei de minister dat hij zal bekijken of aansluiting bij de nieuwe geschillencommissie voor alle zorginstellingen verplicht kan worden gesteld. Hij wil bovendien de maximale schadevergoeding verhogen tot 25.000 euro. Klink vindt ook dat op den duur de eerstelijnszorg (huisartsen) onder de geschillencommissie moet vallen.

Het zal nog wel een paar jaar duren voordat de patiëntenwet door Tweede en Eerste Kamer is geloodst.

Bron

Login of registreer om te reageren