Obama's zorgstelsel stap dichterbij
08-11-2009 om 11:00 uurWASHINGTON - Het voorstel van de Amerikaanse president Barack Obama om het Amerikaanse zorgstelsel drastisch te hervormen, is een belangrijke stap dichterbij gekomen.
Een nipte meerderheid in het Huis van Afgevaardigden van het parlement in Washington stemde zaterdag in met het wetsontwerp (220 tegen 215).
Obama wil er onder meer voor zorgen dat nagenoeg alle burgers kunnen beschikken over een zorgverzekering. Hij beschouwt het als zijn belangrijkste doel wat zijn binnenlands beleid betreft.
Tegenstanders, onder wie ook partijgenoten van de Democratische president, zien in de hervormingen te veel overheidsbemoeienis.
Ingreep
Het plan geldt als de grootste ingreep in het Amerikaanse zorgsysteem in vier decennia. Nu moet de Senaat van het Congres zich nog over een vergelijkbaar wetsvoorstel buigen.
Een stemming wordt op zijn vroegst in december verwacht. Bij goedkeuring worden de plannen van Huis en Senaat op elkaar afgestemd en nog een keer aan de kamers voorgelegd.
Poging
Obama had voor de stemming in het Huis nog een allerlaatste poging gedaan de afgevaardigden te winnen voor zijn plannen. Hij sprak achter gesloten deuren zijn Democratische partijgenoten toe.
''Ik dring er bij de Congresleden op aan om er te staan, om de roep van de geschiedenis te beantwoorden en voor hervorming van de gezondheidsverzekering te stemmen'', zei de president later vanuit het Witte Huis.
Senaat
Obama is ervan overtuigd dat ook de Senaat instemt met de hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel. ''Ik heb er alle vertrouwen in'', aldus de Democratische president in een schriftelijke reactie op de ''historische'' stemming. Hij verwacht nog dit jaar zijn handtekening onder de wet te kunnen zetten.
Van de 435 afgevaardigden in het Huis stemden er 220 voor, twee meer dan de benodigde meerderheid van 218. De Democraten hebben echter 258 zetels in deze kamer van het parlement, zodat enkele tientallen partijgenoten van Obama tegenstemden.
In de Senaat echter kan de president zich praktisch geen dissidenten uit de eigen rijen veroorloven.
Kosten
Samen met de meeste Republikeinen vrezen de afwijkende Democraten in het Huis te veel overheidsbemoeienis of zij maken zich zorgen over de verwachte kosten van ruim 800 miljard euro.
Ook was eerder zaterdag een amendement aan het wetsvoorstel gekoppeld om de financiële steun voor abortus verder te beperken. Dat kan voor sommige liberale Democraten onverteerbaar zijn geweest, zodat ook zij nee stemden.
De Verenigde Staten zijn het enige geïndustrialiseerde land waarin niet alle inwoners verzekerd zijn van een ziektekostenverzekering.
Bron