Obama scoort beter dan Nederlandse politicus
19-07-2009 om 18:02 uurAMSTERDAM - De Amerikaanse president Barack Obama is in Nederland veel populairder dan de eigen politieke leiders. De half jaar geleden aangetreden president krijgt een rapportcijfer van 7,4.
Dat is ruim een punt hoger dan de hoogste score die enkele Nederlandse politici behaalden, sinds dit cijfer in 2003 werd gevraagd. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.
De hoge score toont aan dat Obama kiezers over de hele linie aanspreekt, zowel van linker- als rechterzijde, zegt de opiniepeiler in een toelichting. De PVV-kiezers zijn het minst enthousiast, maar geven de Amerikaan nog altijd een 6,4.
''Het cijfer van Nederlandse politici wordt altijd naar beneden getrokken door slechte beoordelingen van mensen die aan de 'andere' politieke zijde staan'', aldus De Hond.
Guantanamo Bay
Ondanks de hoge waardering voor Obama vindt driekwart van de kiezers echter niet dat Nederland als beloning dingen moet gaan doen die het anders niet gedaan had. Zo is 53 procent tegen de opvang van ex-gedetineerden uit Guantanamo Bay, de gevangenis voor terreurverdachten. Obama wil die sluiten maar zoekt landen om gedetineerden op te nemen.
Opmerkelijk is dat 64 procent van de VVD-kiezers tegen opvang in Nederland is terwijl de VVD in de Tweede Kamer wel voorstander is.
Balkenende
Afgelopen week bezocht premier Jan Peter Balkenende de Amerikaanse president in Washington. De premier veroorzaakte rumoer in politiek Den Haag, omdat hij zei dat Nederland toch nadenkt over opname terwijl het kabinet eerst tegen was.
De kritiek bracht overigens geen politieke verschuivingen in gang, aldus De Hond. De PVV staat op 31 zetels, CDA op 30, D66 20 en PvdA 17.
Uruzgan
Opvallend is verder dat Nederlanders minder strikt denken over het einde van de missie in Uruzgan. Ruim vier op de tien Nederlanders stelt dat Nederland toch een aantal militairen in Afghanistan kan houden voor bepaalde taken.
En een op de vijf vindt zelfs dat de rol van Nederland in beperktere vorm kan doorgaan. Bijna een derde vindt dat Nederland eind 2010 alles moet terugtrekken. Volgens De Hond was dat een half jaar geleden nog een meerderheid.
Bron