nieuw middel tegen allergien

30-09-2006 om 23:06 uur

Het Zwitserse bedrijf Cytos heeft een geneesmiddel ontwikkeld dat allerlei allergieën ongedaan lijkt te kunnen maken. Als uitgebreide proeven de eerste resultaten bevestigen, is dat goed nieuws voor miljoenen lijders aan hooikoorts en andere overgevoeligheden. En voor het bedrijf, want dat kan er miljarden mee verdienen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ongeveer 20 procent van de mensheid last van een of meer allergieën. Ruim een miljard mensen dus, die allemaal worden dwarsgezeten door een overdreven reactie van hun immuunsysteem op stoffen die eigenlijk niet zo veel kwaad kunnen. Pollen, pinda's, poezen, nikkel, je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn mensen die er huiduitslag van krijgen, of ademhalingsproblemen, of zelfs een dodelijke ontwrichting van de regelsystemen in hun hele lichaam.

Hoe komt het dat allergieën zoveel mensen treft? Waarschijnlijk komt het voor een deel doordat ze te hygiënisch leven. Volgens de breed aangehangen 'hygiënehypothese' kan regelmatig contact met bacteriën voorkomen dat het afweersysteem op iets onschuldigs als huisstof of stuifmeel reageert met zwaar geschut. Een nieuw middel tegen allergie, ontwikkeld door het Zwitserse biotechbedrijf Cytos, lijkt de hypothese te bevestigen. De eerste resultaten zijn spectaculair.

In een persbericht laat het bedrijf weten dat het middel CYT003-QbG10 de graspollenallergie van tien mensen met een factor honderd wist te verminderen, en die werking hield maandenlang aan. Het bestaat uit virusachtige deeltjes met stukjes DNA van de tuberkelbacil (Mycobacterium tuberculosis) erin, en is ontworpen om een krachtige respons op te wekken van een bepaald type afweercellen, de Th1-cellen. Die onderdrukken vervolgens de activiteit van hun broertjes, de Th2-cellen. En dat zijn de boosdoeners bij allergie.

Bij eerdere proeven kregen proefpersonen het middel samen met een beetje huisstofmijtenextract, waarvoor ze allergisch waren. Zo zou het afweersysteem de boodschap krijgen dat dit een ongevaarlijke stof was. En inderdaad, het werkte. Maar misschien was toevoeging van de allergie-opwekkende stof wel helemaal niet nodig, bedacht het bedrijf. Dat idee is nu met succes beproefd bij tien mensen. CYT003-QbG10 is dus "in potentie een universele immunotherapie voor de behandeling van allergische aandoeningen", aldus het persbericht.

Is dit nu het wondermiddel waar miljoenen mensen met smart op wachten? "Daar kan ik op basis van een enkel persbericht niet zo veel van zeggen", reageert de Rotterdamse hoogleraar allergologie Roy Gerth van Wijk. "Ik ken de stof niet, maar het principe is wel mogelijk. Er zijn meer onderzoekers die aan dit soort stoffen werken. Meestal koppelen ze een Th1-stimulerende structuur aan een allergeen, dat is de stof die de allergische reactie opwekt. Maar theoretisch zou het ook zonder kunnen, zoals hier blijkbaar is gebeurd."

Er kan overigens wel een nadeel aan deze therapie kleven, zegt Gerh van Wijk. "Het is denkbaar dat je hiermee de kans op auto-immuunziekten vergroot. Dat zijn namelijk aandoeningen waarbij de Th1-cellen te actief zijn. Maar nogmaals: dat is een beetje speculeren. Pas wanneer er degelijke publicaties in vakbladen zijn verschenen over dit middel, wordt het allemaal duidelijker."

"Zeer intrigerend en veelbelovend", vindt dr. Liesbeth Bel van het Centrum voor Astma en Allergologie in het Leids Universitair Medisch Centrum. "Maar alleen gecontroleerd onderzoek kan uitsluitsel geven of het hier werkelijk gaat om een wondermiddel." Het zou dus kunnen? "Theoretisch is het geen vreemde gedachte. In 1997 is in Science beschreven dat kinderen met een positieve huidreactie tegen Mycobacterium tuberculosis minder vaak atopisch waren, dat wil zeggen dat ze minder geneigd waren een allergie te ontwikkelen. Ook bij proefdieronderzoeken en bij de mens leidt vaccinatie met een verwante bacterie, Mycobacterium vaccae, tot een langdurige onderdrukking van de allergische respons, werd in 2003 bekend."

De aanpak van het Zwitserse bedrijf zou dus inderdaad een universeel anti-allergiemiddel kunnen opleveren. Maar, is de boodschap van beide deskundigen, laten we niet te vroeg juichen. Bel: "Het gaat om een heel kleine groep patiënten, en er was geen controlegroep. Een placebo-effect is dus niet uitgesloten

bron: http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/30451583/

Login of registreer om te reageren
30-09-2006 om 23:09 uur

Op zich wel logisch dat je immuunsysteem meer aandacht gaat besteden aan die virussen ipv de allergenen. Toen ik in 2004 de ziekte van lyme had, had ik ook opeens helemaal geen last van hooikoorts, maar toen lyme over was; was de hooikoorts ook terug. Dus misschien is het nieuwe middel ook iets dat alleen maar tijdelijk werkt; nou in dat geval heb ik liever mijn eigen vertrouwde medicijnen. Straks gaan die virusdeeltjes in je lichaam muteren  tot iets dat wel gevaarlijk is; brrr

groetjes bioloogje

Login of registreer om te reageren