Nieuw enzym breekt gluten af
16-07-2006 om 11:49 uurNieuw enzym breekt gluten af
Leidse onderzoekers hebben een nieuw enzym onwikkeld dat hoop biedt voor mensen met glutenallergie (coeliakie). Het enzym breekt glutenmoleculen snel en nagenoeg volledig af. Ook de T cell-eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de allergie coeliakie worden afgebroken. Het enzym kan overleven in de zure omstandigheden van de maag en werkt 60 keer sneller dan veelbelovende enzymen die voorheen waren ontwikkeld.
Het nieuwe enzym, prolyl endoprotease (PEP) is afgeleid van de schimmel Aspergillus niger. Volgens onderzoeker Frits Koning van het Medisch Centrum van de universiteit van Leiden is er een realistische kans dan het innemen van het enzym kan zorgen voor afbraak van gluten in de maag vóórdat zij de dunne darm bereiken. Bij allergiepatiënten veroorzaken gluten in de dunne darm problemen. Tot nu toe moesten deze patiënten alle producten met gluten vermijden. Dat zou in de toekomst dus niet meer hoeven.
De Leidse onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in het American Journal of Physiology- Gastrointestinal and Liver Physiology onder de titel "Highly efficient gluten degradation with a newly identified prolyl endoprotease: implications for celiac disease". Naast de universiteit werkte ook DSM Food Specialties in Delft mee aan het onderzoek. Men hoopt komende jaren via klinisch onderzoek op proefpersonen te testen hoe effectief het enzym is.
Bron: Food Ingredients First, 10/07/06
He, grappig :) Een meisje van mijn opleiding loopt stage op die afdeling van DSM in Delft :)
Vind het wel knap dat ze zoiets kunnen uitvinden, het zou voor veel mensen echt een verbetering zijn.