Niet alleen vrouwen treft osteoporose

13-10-2005 om 23:25 uur

Osteoporose of te wel botontkalking is geen typische vrouwenziekte. Van de ruim 800.000 mensen die aan botontkalking lijden is ruim 20 procent man.Jaarlijks worden 15.000 mensen met een heupfractuur als gevolg van osteoporose in het ziekenhuis geholpen. hiervan is zelfs 23 procent man.

Niet alleen is osteoporose bij mannen een ondergewaarde ziekte, maar de mannen krijgen tevens niet dezelfde behandeling als de vrouwen. Sommige middelen tegen botontkalking die zowel bij mannen alswel bij vrouwen goed werken, worden alleen voor vrouwen bij de verzekeraar vergoed.

Afdeling endocrinologie in het VU Medisch Centrum Amsterdam besteed veel aandacht aan de ouder wordende man. Osteoporose is hierbij een belangrijk aandachtspunt. prof. dr. Coen Netelenbos en dr. Pim de Ronde geven aan dat: "Oudere mannen in veel opzichten in het nadeel zijn als het gaat om osteoporose".

In de jaarbeurs te Utrecht wordt woensdag 12 oktober de publieksdag osteoporose gehouden, hier wordt dan speciaal ingegaan op de problematiek van osteoporose bij mannen. Osteoporose komt inderdaad meer voor bij vrouwen voor het 65 ste jaar. Één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen boven de 50 jaar krijgt osteoporose.

Op 65 jarige leeftijd is er voor beide geslachten evenveel kans op osteoporose.

Als een man het eenmaal heeft is hij meestal slechter af. De gevolgen van een breuk zijn voor mannen ernstiger dan voor vrouwen. Bij mannen is de botontkalking veelal het gevolg van een onderliggende ziekte of een tekort aan mannelijk hormoon. Dertig tot vijftig procent van de mannen boven de 60 jaar met een heupfractuur sterft binnen een jaar. Dit tegen twintig procent van de vrouwen.

Een goed middel genaamd Teriparatine wordt alleen voor postmenopauzale vrouwen vergoed. Niet omdat het bij mannen niet zou helpen, maar omdat het meeste onderzoek bij vrouwen is gedaan. Het helpt bij mannen effectief!

De aandacht voor osteoporose heeft zich de afgelopen 20, 30 jaar sterk ontwikkeld. men is zich meer bewust geworden dat er risico's zijn, er is een verbeterde diagnose, de (vroege) symptomen en er hebben zich nieuwe behandelingen ontwikkeld. Osteoporose wordt tegenwoordig gezien als een aandoening die behandeld kan worden.

De bewustwording dat osteoporose ook een ziekte is die bij mannen voorkomt is pas later op gang gekomen.

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen dat het probleem van osteoporose bij mannen niet erg bekend is en daarom vaak een juiste behandeling mislopen. Mannen bouwen gedurende hun 30ste levensjaar een grotere botvoorraad op dan vrouwen. Tevens ondervinden zij geen nadelige effecten van het slinken van de oestrogeenvoorraad, wat bij vrouwen wel het geval is. Osteoporose treedt bij mannen gemiddeld vijf jaar later op dan bij vrouwen. Mannen leven korter en daardoor heeft de ziekte minder tijd om zich te ontwikkelen.

Met de stijgende levensverwachtinging voor mannen is dat verschil tussen mannen en vrouwen geleidelijk aan het verdwijnen. Bij mannen wordt de botdichtheid over het algemeen niet onderzocht, dit komt omdat zo goed als iedereen aanneemt dat osteoporose een typische (oude) vrouwenziekte is. Bij vrouwen is osteoporose een primaire ziekte. bij mannen daarentegen is osteoporose vaak het gevolg van een andere ziekte, onvoldoende beweging, te weinig zonlicht of een ongezonde levensstijl. Met name overmatig alcohlogebruik en roken zijn grote boosdoeners.

Bron: Zorgportaal

Login of registreer om te reageren