Nederland nog niet klaar voor grieppandemie

30-05-2008 om 20:35 uur

Nederland is nog niet voldoende voorbereid op de uitbraak van een wereldwijde grieppandemie. Dat blijkt uit een inventarisatie van risico's voor de samenleving die het kabinet heeft laten uitvoeren.  

Een omvangrijke uitbraak van griep die wordt veroorzaakt door een nieuw virus, vormt volgens analisten een van de grootste bedreigingen die de maatschappij ernstig kan ontwrichten. Er kunnen veel doden vallen, er kan grote economische schade ontstaan en zo'n ramp kan tot angst of woede onder de bevolking leiden. 

De ministerraad heeft vrijdag besloten de Nationale Risicobeoordeling naar de Tweede Kamer te sturen. Volgens het kabinet is er in de afgelopen jaren al veel gedaan om bij een grieppandemie de verspreiding van het virus te voorkomen. Zo zijn er scenario's opgesteld.

In de ernstige variant overlijden 80.000 mensen. Eind volgend jaar wordt een grote oefening gehouden om te kijken hoe het met de voorbereidingen voor zo'n crisis staat.

Oliecrisis
Uit de inventarisatie komt ook naar voren dat er sterk rekening gehouden moet worden met een nieuwe oliecrisis, eveneens een dreiging met grote gevolgen. Het kabinet wil zich hiertegen wapenen middels energiebesparing en gebruik van duurzame energie.

Daarnaast zou Nederland zijn olie uit zoveel mogelijk regio's moeten betrekken om het risico op plotselinge schaarste te beperken. De kans dat Nederland wordt getroffen door grote overstromingen uit zee, wordt zeer onwaarschijnlijk genoemd. Maar als het gebeurt, zijn de gevolgen groot. Het is in dat geval niet mogelijk de Randstad te evacueren, zei coƶrdinerend minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) in een toelichting.

Zwakken
Hulpverleners zullen zich dan richten op mensen die zichzelf niet kunnen redden. De anderen moeten de eerste dagen zelf door zien te komen. Het is volgens Ter Horst daarom voor iedereen belangrijk nu al goed voorbereid te zijn, bijvoorbeeld door een overlevingspakket in huis te hebben.

Oefening
In november is er een grote oefening waarbij een overstroming wordt nagebootst. Ook voor andere crises neemt het kabinet de komende tijd maatregelen. Zo komt er een landelijk evacuatieplan. Ook worden er landelijke strategieƫn gemaakt voor de verdeling van schaarse goederen als (drink)water en energie.

Ter Horst benadrukte dat Nederland een veilig land is, maar dat er geen volledige garantie op veiligheid is te geven. Daarom is het volgens haar essentieel dat overheid, bedrijfsleven, instellingen en burgers hun eigen verantwoordelijkheid nemen om zich voor te bereiden op mogelijke risico's.

Bron nu.nl

Login of registreer om te reageren