Nederland groeit naar 17,5 mln inwoners
07-10-2009 om 09:20 uurNederland telt in 2040 naar verwachting 17,5 miljoen inwoners, een miljoen meer dan nu. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de dinsdag gepresenteerde regionale bevolkingsprognose 2009-2040. In de vorige prognose van 2007 ging het CBS er nog van uit dat Nederland in 2040 17 miljoen inwoners zal hebben.
Vooral in grote steden, met name die in de Randstad, zal het inwonertal de komende dertig jaar nog flink toenemen, zeggen het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
De trek naar het Westen versnelt de bevolkingskrimp in gebieden langs de randen van Nederland, zoals Zuid-Limburg, Noordoost-Groningen, oostelijk Gelderland en delen van Zeeland. Die gebieden zullen steeds meer vergrijzen, omdat vooral jongeren voor studie of werk naar elders verhuizen.
Dat het inwonertal in zijn totaliteit meer groeit dan was voorzien komt naar voren uit geactualiseerde gegevens over sterftecijfers, geboorten en buitenlandse migratie. Ook zijn veronderstellingen voor de woningbouw bijgewerkt op basis van de meest recente gegevens.
Migranten gaan zich meer en meer in het Westen vestigen omdat daar het meeste werk is en omdat daar al veel landgenoten wonen, zo staat in de bevolkingsprognose. De bevolkingsgroei in dit deel van het land komt vooral door Amsterdam en Utrecht. Het inwonertal van de hoofdstad zal tot 2025 met 90 duizend toenemen, Utrecht groeit in diezelfde periode met 80 duizend inwoners.
Ook Almere, Rotterdam en Den Haag dragen fors bij aan de bevolkingsgroei in de Randstad. In andere delen van het land zijn het ook vooral steden die zullen groeien – met name Groningen, Nijmegen, Amersfoort, Tilburg en Zwolle. In Limburg treedt die ontwikkeling niet op. Het inwonertal van Maastricht krimpt nu al.
In lijn met eerdere publicaties voorspellen CBS en PBL dat in ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten de komende dertig jaar het aantal inwoners met meer dan 2,5 procent zal krimpen.
Nu al hebben 95 gemeenten te maken met een krimpende bevolking. Bestrijding van die leegloop heeft zelden succes, zo stelt het Werkverband Periodieke Rapportage Bevolkingsvraagstukken in het eveneens dinsdag gepresenteerde rapport ‘Van groei naar krimp: een demografische omslag in beeld’.
bron