Multitasking is gevaarlijk voor je brein
Zoveel mogelijk dingen tegelijkertijd doen betekent een gevaar voor onze hersenen. Volgens experts leidt het tot stress, woede bij volwassenen, leerproblemen en autisme bij kinderen.
Inefficiënt
Multitasking maakt mensen, ironisch genoeg, minder efficiënt. Onderzoekers bestudeerden wat er in de hersenen gebeurt als mensen probeerden meerdere complexe taken tegelijkertijd te verrichten. Daaruit blijkt dat de hersenen dan panisch tussen verschillende taken wisselen. Dit vereist zoveel moeite van het brein dat multitasken veel meer van ons vraagt dan wanneer we die taken afzonderlijk uitvoerden.
Overbelasting
Neurowetenschapper Earl Miller ontdekte dat als er verschillende visuele prikkels voor je zijn, je hersenen zich slechts op één of twee items hiervan concentreren. Ons brein heeft het dus moeilijk zich te focussen op verschillende taken. Proberen we toch te multitasken, betekent dit een overbelasting voor het verwerkingsvermogen van onze hersenen. Als we bijvoorbeeld proberen te bellen en te mailen tegelijkertijd, concurreren deze activiteiten met elkaar omdat ze hetzelfde deel van de hersenen gebruiken. Dit vertraagt je brein en zorgt voor storingen. Als je samen een sms en een mail verstuurt sturen, dan verlies je 10 punten van je IQ. Dat is gelijkwaardig aan het effect van een slapeloze nacht.
Taken duren langer
Multitasking maakt ons ook minder efficiënt. Een Amerikaanse studie ontdekte dat studenten er 40 procent langer over doen om gecompliceerde wiskundige problemen op te lossen wanneer ze moesten wisselen tussen verschillende taken. Daarnaast blijkt dat het een negatief lichamelijk effect heeft, multitasken zorgt voor de productie van stresshormonen en adrenaline. Dit kan voor een vicieuze cirkel zorgen: we multitasken, het werk duurt daardoor langer, we voelen ons gestresseerd en gehaast, waardoor we nog meer moeten multitasken... Verder blijkt ook dat er geen verschil is tussen de geslachten. Dat vrouwen er beter in zouden zijn, is een mythe. Ze zijn er alleen gelukkiger als ze verschillende dingen tegelijkertijd doen.
Meer stress
Volgens gedragswetenschapper Alan Keen zorgt multitasken voor meer agressie. "Waarom zijn mensen in grote steden vaker kwaad? De druk van een chaotische stad, een hechtische baan, multitasken en het ouderschap zorgen voor chemische veranderingen in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat we chronisch stresshormonen in ons lichaam hebben, waardoor we agressiever en impulsiever reageren. Uiteindelijk lopen we zo meer risico op hart- en vaatziekten."
Jongeren
Bij jongeren vergroot het verrichten van verschillende taken tegelijkertijd de kans op autisme en leerproblemen. Studenten concentreren zich steeds meer op verschillende dingen, ze leren met een iPod in de oren en de televisie op de achtergrond. Door de constante afwisseling kunnen ze zich nog moeilijk op één ding concentreren. Omdat multitasken zoveel van de hersenen vraagt, verstoort dit de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Vooral de sociale vaardigheden leiden hier onder. Ze vinden het moeilijk om subtiele vormen van lichaamstaal te ontcijferen, waardoor ze risico lopen op een milde vorm van autisme.
Experts raden daarom aan niet te multitasken. Maar als je toch niet anders kunt, geven ze volgende tips:
- Doe het niet in de namiddag, dit is de zwaarste periode voor de hersenen. Na de lunch ben je vermoeider, voeg je hier de stress van multitasking aan toe, dan krijg je sowieso overbelasting van het brein.
- Mediteer regelmatig als je vaak aan multitasking doet. Hersenscans tonen namelijk aan dat meditatie de ontwikkeling stimuleert van de hersengebieden verantwoordelijk voor het geheugen en aandacht. Het zou ook je brein efficiënter maken en je beter doen focussen.
- Oefen multitasken met enkele eenvoudige taken. Door te trainen word je beter en sneller in het combineren van verschillende activiteiten. (ep)
bron
_O- Dat ziet er slecht voor me uit :X :+
Ben ik blij dat ik een man ben 8-) Volgens de theorie kunnen toch alleen vrouwen meer dan één ding gelijk doen? :+
nee, dat is iets wat ze zelf beweren. Gelukkig wordt mijn stelling dat het dan allemaal langzamer en minder goed gebeurd wel bevestigd hierbij *O*
Dit is in feite een een stelling die al decennia bestaat en waarbij multi-tasking ter discussie staat.
Zelf heb ik al heel erg lang geleden het 'begrip' planning & uit/afstel'agenda ingevoerd. het werkt fantastisch, oké anderen hebben er problemen mee, o.a. mijn ex werkgever, maar ja die heeft al drie keer een 'burn out' gehad. Ik zeg altijd maar; 'ik leef liever dan geleeft te worden.
Haha Mir, voor mij ook :+
_O- Ben ik gelukkig dus niet de enige. Ben nu ook weer 5 dingen tegelijk aan het doen :X :@