'Mislukte aanslag' op vlucht vanaf Schiphol
26-12-2009 om 08:58 uur'Mislukte aanslag' op vlucht vanaf Schiphol
WASHINGTON - Een Nigeriaanse student heeft vrijdag volgens de Amerikaanse regering geprobeerd een aanslag te plegen op een vlucht van Schiphol naar de Amerikaanse stad Detroit. Ook Nederland onderzoekt het voorval.
De 23-jarige Nigeriaan veroorzaakte vrijdagavond een kleine explosie aan boord van een toestel van Delta Airlines. In eerste instantie maakte de luchtvaartmaatschappij bekend dat hij alleen vuurwerk had afgestoken. De Amerikaanse regering bestempelde het incident later tot ‘poging tot terrorisme’.
Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) onderzoeken op dit moment op Schiphol de ‘operationele gang van zaken’ rond de vlucht van Amsterdam naar Detroit. Dat heeft een woordvoerster van de NCTb zaterdag laten weten.
Kort voor de landing
Kort voor de landing in Detroit klonk in het vliegtuig een knal, vergelijkbaar met een champagnekurk of een ballon die wordt doorgeprikt, verklaarden passagiers tegenover CNN. Ooggetuigen zagen vervolgens vlammen en rook opstijgen van de zitplaats van de Nigeriaan, waarop paniek uitbrak. Drie mensen, onder wie de dader, liepen brandwonden op.
De Nigeriaan werd kort na de ontploffing overmeesterd door een passagier. Medepassagiers en bemanningsleden slaagden erin het vuur te doven met brandblussers en dekens. Ze sleepten de dader naar de voorkant van het vliegtuig, weg van de andere passagiers.
Al Qaida
Na zijn daad zou de man verklaard hebben dat hij handelde in opdracht van terreurorganisatie Al Qaida. Pete King, een lid van de nationale veiligheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden, zei dat de Nigeriaan voorkomt in databases die verband houden met terrorisme. ‘Ik denk dat hij inderdaad banden met Al Qaida heeft’, zei King. ‘Zijn naam kwam vrijwel direct tevoorschijn.’
De dader heet volgens Amerikaanse media Abdul Farouk Abdulmutallab. Hij volgt een technische studie in Londen.
KLM
De man was in de Nigeriaanse stad Lagos op KLM-vlucht 588 naar Schiphol gestapt. In Amsterdam stapte hij over op een andere vlucht, zonder opnieuw gecontroleerd te worden, stelt CNN. Volgens zijn visum reisde hij naar de VS voor een religieuze ceremonie.
Bron
'Aanslag beraamd door Al Qaida Jemen'
WASHINGTON - De mislukte aanslag op een vliegtuig van Amsterdam naar Detroit zou zijn georganiseerd door Al Qaida-leiders in Jemen.
Terreurverdachte officieel aangeklaagd
Nigeriaan kon inchecken ondanks controle
Dat heeft de 23-jarige verdachte Umar Farouk Abdulmutallab tijdens verhoor tegen de Amerikaanse autoriteiten gezegd.
De Nigeriaan heeft gedetailleerde informatie verstrekt over zijn rekrutering en training voor wat een ‘Kerstzelfmoordaanslag’ had moeten zijn, berichtte het Amerikaanse nieuwsprogramma ABC News zaterdag op gezag van autoriteiten.
Abdulmutallab zei dat hij via internet contact had gelegd met een radicale imam in Jemen, die hem vervolgens in contact bracht met Al Qaida-leiders in een dorpje ten noorden van de hoofdstad Sanaa. De Nigeriaan bracht daar een maand door met onder meer een Saoedische bommenmaker. Hij mocht het terrein niet verlaten totdat hij de training had voltooid.
Instructies
De Nigeriaan kreeg instructies om het vliegtuig kort voor de landing te laten ontploffen, omdat er dan ook nog slachtoffers op de grond zouden vallen.
Volgens onderzoekers had de verdachte 80 gram van de uiterst explosieve stof PETN bij zich op de vlucht. Dat is 30 gram meer dan de Britse ‘schoenenbommer’ Richard Reid bij zich had in 2001 op een vlucht van Parijs naar Miami.
Onderbroek
Al Qaida-leden in Jemen hadden het explosieve materiaal en de ontsteker in het ondergoed van de Nigeriaanse verdachte genaaid voordat ze hem op pad stuurden. Het betrof een pakketje poeder en een injectiespuit met vloeibare chemicaliën. Ze waren in zijn onderbroek bevestigd zodat ze dicht bij zijn geslachtsdelen zouden zitten en waarschijnlijk niet werden opgemerkt bij controles. De verdachte liep tweedegraads brandwonden op in zijn kruis.
Londen
De Nigeriaan mocht in mei niet terugkeren naar Groot-Brittannië. De 23-jarige Umar Farouk Abdulmutallab studeerde tot vorig jaar in Londen, maar zijn nieuwe visumverzoek werd afgewezen omdat hij zich wilde inschrijven voor een andere studie bij een ‘neponderwijsinstelling’. Dat heeft de Britse Sunday Times gemeld op gezag van een anonieme regeringsfunctionaris.
De geradicaliseerde moslim studeerde van september 2005 tot juni 2008 werktuigbouwkunde aan de University College Londen.
Bron
Obama en Brown versterken anti-terreureenheid Jemen
Zes terreurverdachten in Jemen horen dat zij door de rechtbank tot de doodstraf zijn veroordeeld wegens lidmaatschap van Al Qaida en betrokkenheid bij aanslagen. (AP)
LONDEN/WASHINGTON - De VS en Groot Brittannië voeren de strijd tegen terrorisme in Jemen flink op. De landen gaan een Jemenitische politie-eenheid opzetten, die zich bezig moet gaan houden met het bestrijden van terreur.
VS-ambassade Jemen dicht na dreiging
Obama: Al Qaida achter aanslagpoging'
Somalische groep blij met aanval op cartoonist
Dat maakte het kantoor van de Britse premier Gordon Brown zondag bekend. De Amerikaanse generaal David Petraeus liet zaterdag na een bezoek aan Jemen weten dat Washington het jaarlijkse budget van 70 miljoen dollar voor hulp aan Sanaa zal verdubbelen. Met dat geld moet de politie-eenheid worden opgericht en de kustwacht versterkt.
De roep om meer actie in Jemen is versterkt, sinds een in Jemen getrainde Nigeriaan een mislukte aanslag uitvoerde op een Amerikaanse passagiersvliegtuig. De man zou opgeleid zijn door de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), dat Jemen als uitvalsbasis gebruikt.
Onvoldoende middelen
De Jemenitische overheid vecht al jaren tegen terroristische groeperingen, maar heeft niet voldoende middelen om de strijd te winnen. Af en toe bombardeert het leger bolwerken van AQAP, waardoor een aantal strijders de dood vindt. Critici stellen dat de VS die aanvallen al steunt, omdat Jemen niet in staat zou zijn bombardementen zonder hulp uit te voeren.
De Jeminitische regering is blij met de hulp van de twee westerse landen. ‘Elke hulp die de antiterreureenheid krijgt, is welkom. We hebben in het verleden gezegd dat zij nog beperkt in menskracht en uitrusting is. Bovendien heeft de eenheid alleen maar een basis in de regio rond de hoofdstad en voert ze slechts enkele snelle operaties in de provincie uit’, zei een functionaris van de regering van het Arabische land, die anoniem wilde blijven.
Somalië
De Amerikaanse president Barack Obama en Brown willen verder dat het terrorisme in Somalië ook harder wordt aangepakt. Vooral al-Shabaab, de terreurbeweging die achter de mislukte aanslag op de tekenaar van de omstreden Mohammed-cartoons zat , heeft in Somalië veel macht. Deze beweging zou banden hebben met al-Qaeda.
Obama en Brown zeiden initiatieven om meer VN-vredessoldaten naar Somalië te sturen te zullen steunen. Ook moet de EU de problemen met Jemen en Somalië de komende tijd hoog op de agenda zetten.
Bron