Minister Klink wil farmaceuten aanspreken op morele plicht
02-05-2007 om 15:28 uurMinister Ab Klink (Volksgezondheid) wil fabrikanten van geneesmiddelen in het uiterste geval aanspreken op hun morele plicht om levensreddende medicijnen te blijven maken. De minister schrijft dit in antwoord op vragen van de PVV.
Deze vragen betreffen producent Brystol-Myers Squibb die het hartmedicijn Pronestyl van de markt haalt. Cardiologen en patiënten reageerden verontwaardigd omdat er in Nederland duizend patiënten van afhankelijk zijn en er geen alternatief zou bestaan. Klink is daar niet bang voor. Hij schrijft dat zij nu Pronestyl uit Engeland krijgen. Op langere termijn kunnen Nederlandse ziekenhuisapotheken genoeg produceren om in de behoefte te voorzien.
Klink stelt dat hij bedrijven niet kan verplichten tot de productie van een medicijn waar zij zelf geen brood meer in zien. Als patiënten daar de dupe van dreigen te worden, kan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een farmaceut proberen te overreden het middel toch te blijven maken. ,,Ook ik zou in voorkomende gevallen bereid zijn tot interventie bij een farmaceutische onderneming'', voegt de minister eraan toe.
Cardiologen zien Pronestyl als het beste medicijn bij acute hartritmestoornissen. In Nederland maken ziekenhuisapotheken het medicijn, waar geen patent meer op zit, al enige jaren. Met name de apotheek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is hier mee bezig. Deze kan genoeg produceren voor alle Nederlandse patiënten, laat Klink weten.
Bron ad.nl