Minder hersencellen door langdurige oogziekten
25-05-2009 om 19:05 uurLangdurige oogziekten leiden er toe dat in een deel van de hersenen grijze cellen verdwijnen. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van hersenonderzoeker dr. Frans Cornelissen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
De cellen verdwijnen in het deel van de hersenen dat het gezichtsveld van de mens bepaalt.
De onderzoekers keken met MRI-scans naar de dichtheid van de grijze massa, zowel bij patiënten met langdurige oogziekten als bij een controlegroep.
Met deze scans gingen zij het verband na tussen de aangetaste plaatsen in het netvlies en de plaats in de hersenen waar zij minder grijze cellen aantroffen.
Staar
Zowel bij maculadegeneratie als bij glaucoom (een vorm van staar) bleek er een specifiek verband te zijn tussen de aangetaste plaats in het netvlies en de plaats met een verminderde hoeveelheid grijze cellen in de visuele hersenen.
Het is voor het eerst dat er een duidelijk verband is aangetoond tussen oogziekten en veranderingen in de hersenen. De onderzoekers publiceren hierover vandaag in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Brain.
Nieuwe therapieën
De uitkomst van het onderzoek heeft mogelijk gevolgen voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën in de oogheelkunde.
Een therapie, zoals bijvoorbeeld de toekomstige in het netvlies implanteerbare chiptechnologie, heeft waarschijnlijk weinig effect meer als de hersenfuncties al te zeer zijn aangetast.
bron