Miljoenenboete voor thuiszorg wekt wrevel

28-09-2008 om 13:12 uur

Thuiszorgorganisaties zijn beboet wegens kartelafspraken. Koepelorganisatie Actiz is woedend en pleit voor een parlementaire enquête.

Vijf thuiszorginstellingen in de regio’s Kennemerland en het Gooi hebben boetes gekregen oplopend van 611.000 tot 4 miljoen euro. Reden: kartelvorming – afspraken over de onderlinge verdeling van de markt, waardoor van concurrentie geen sprake is. De boetes zijn opgelegd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die toeziet op eerlijke concurrentie.

De betrokken instellingen en hun koepelorganisatie Actiz reageerden gisteren woedend op de sancties. Volgens Actiz-voorzitter Han Noten heeft de NMa op de markt voor verpleging, verzorging en thuiszorg een onwerkbare situatie gecreëerd. De politiek, de mededingingsautoriteit en de verzekeraars hebben de sector volgens Noten met tegengestelde opdrachten opgezadeld. Enerzijds moeten de instellingen met elkaar concurreren, anderzijds met elkaar samenwerken. Dat is ’een pijnlijke spagaat’, meent Noten. Hij pleit voor een parlementaire enquête.

In Kennemerland zijn de boetes uitgedeeld aan Stichting Viva! Zorggroep (4 miljoen euro) en aan Zorgbalans (800.000 euro). Volgens de NMa hebben deze instellingen Kennemerland onderling verdeeld in een gebied boven en een gebied onder het Noordzeekanaal. Cliënten spelen ze naar elkaar door. Van concurrentie komt zo niets terecht.

Hetzelfde verwijt treft ook de instellingen in het Gooi. Daar vormden drie thuiszorginstellingen een kartel, nadat een eerder voornemen om te fuseren door de NMa was afgewezen. Doordat de fusie niet mocht doorgaan, besloten de instellingen tot een strakke taak- en gebiedverdeling. De huishoudelijke verzorging in de hele regio viel toe aan de Stichting Thuiszorg Gooi en Vechtstreek (TGV). De Stichting Vivium Zorggroep en de Stichting Hilverzorg namen verpleging en verzorging van cliënten thuis voor hun rekening. De regio verdeelden ze onderling. TGV heeft een boete van 1.621.000 euro gekregen, Vivium en Hilverzorg worden respectievelijk voor 816.000 en 611.000 euro aangeslagen.

Volgens de NMa zijn de boetes gematigd, gezien de totale omzet van betrokken instellingen van in totaal 178 miljoen euro. Actiz is verbaasd omdat met de NMa nog overleg gaande was. Maar volgens de mededingingsautoriteit kwamen de instellingen te laat met hun voornemen om hun onderlinge afspraken nog eens tegen het licht te houden.

Vier van de vijf beboete instellingen verwachten dat ze de klap te boven zullen komen. De zwaarst getroffen instelling, Viva! Zorggroep, denkt dat de vier miljoen boete ten koste zal gaan van de zorg.

De NMa heeft meer onderzoeken lopen. Volgens de marktautoriteit hebben verscheidene instellingen inmiddels hun kartels opgebiecht. Wie dat doet, ontloopt een boete.

bron

Login of registreer om te reageren
30-09-2008 om 13:21 uur

Vier van de vijf thuiszorginstellingen die vrijdag boetes kregen opgelegd variërend van 6 ton tot 4 miljoen euro per bedrijf, verwachten dat ze de klap te boven zullen komen.

Woordvoerders hebben dat vrijdag gezegd tijdens een gezamenlijke bijeenkomst. Een gedupeerde organisatie, Zorgbalans, uit de regio Kennemerland onthoudt zich van commentaar. De Nederlandse Mededingingsautoriteit vindt dat de vijf bedrijven de wet hebben overtreden omdat ze onderling het werk hebben verdeeld. Ze hadden juist met elkaar moeten concurreren, stelt de toezichthouder van de zorg.

Minder zorg

Woordvoerder L. van Ruth van de Stichting Viva Zorggroep uit Kennemerland, die 4 miljoen euro moet betalen, verwacht wel dat de zorg aan cliënten minder zal worden. Zijn organisatie heeft volgens hem geen eigen vermogen. 'Het geld zal ergens vandaan moeten worden gehaald.' Hij verwacht overigens dat de rechter de boetes zal terugdraaien. ‘

Ontslagen

Andere gestrafte organisaties, de Thuiszorg Gooi- en Vechtstreek en Vivium uit het Gooi, garanderen dat de zorg op hetzelfde peil blijft en er geen personeel hoeft te worden ontslagen. Vivium, bijvoorbeeld, heeft geld verdiend met de verkoop van gebouwen. Het geld kan dienen om de boete op te vangen. Eigenlijk was het bestemd voor zorgvernieuwende projecten, aldus de woordvoerder.

bron

Login of registreer om te reageren