Met vette vis kun je beter horen!

03-06-2009 om 10:57 uur

Er is opnieuw een goede reden gevonden om meer (vette) vis te eten. Visvetzuren (omega-3) blijken namelijk goed voor de hersenen en vooral voor het behoud van bepaalde hersenfuncties, zoals het gehoor.

Dat ontdekte Carla Dullemeijer van de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit in haar proefschrift.
Ze vond een duidelijk verband tussen omega-3-vetzuren in het bloed en een verminderde achteruitgang van het gehoor bij ouderen ‘Visolie zou de achteruitgang van bepaalde hersenfuncties en zelfs het gehoor wel eens kunnen vertragen.’

Eerder toonde Dullemeijer al aan dat jonge varkens het omega-3 vetzuur docosahexeenzuur (DHA) tijdens de eerste levensmaanden in de hersenen inbouwen, om de ontwikkeling van de hersenen op gang te brengen.
‘Omdat DHA blijkbaar belangrijk is bij de hersenontwikkeling, zou het ook wel eens een rol kunnen spelen bij hersenveroudering’, legt de promovendus uit.

Ze testte een groep ouderen die weinig visolie gebruikte en vergeleek hun cognitieve prestaties met die van een groep die veel vette vis at.
‘Ouderen die relatief veel langketenige omega-3-vetzuren in hun bloed hadden, bleken inderdaad minder gehoorverlies te hebben dan ouderen met relatief weinig van deze vetzuren in het bloed’, vertelt Dullemeijer. Het verschil in gehoorverlies gold echter alleen voor de lage tonen.

Vette vissoorten zijn onder meer zalm, makreel en paling. Visolie is ook verkrijgbaar in capsules.

bron

03-06-2009 om 11:32 uur

:P Ik eet geen vis ....
Zou dat dan de reden zijn van mijn slechte gehoor? haha!

(hmm of toch de oorontstekingen :P)

Login of registreer om te reageren
03-06-2009 om 13:47 uur

haha  :Y goed voor mij want ik eet bijna alleen vis, en dan nog vaak zalm  ^O^

Login of registreer om te reageren