Mensen met slaaptekort hebben meer kans op griep
13-01-2009 om 19:40 uurAMSTERDAM – Mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen worden sneller ziek dan mensen die meer dan acht uur slapen.
Dit blijkt uit onderzoek van een team van de Amerikaanse universiteit Carnegie Mellon.
Een slaaptekort beïnvloedt de werking van het immuunsysteem en zorgt dat het lichaam minder in staat is om een virus te bestrijden.
Voor het onderzoek zijn 153 gezonde mensen met een gemiddelde leeftijd van 37 aan de tand gevoeld.
Na een uitgebreid interview over hun slaapgewoonten kregen de proefpersonen het rhinovirus toegediend.
Quarantaine
Vervolgens werden ze vijf dagen in quarantaine gehouden en moesten de vrijwilligers elk signaal van verkoudheid rapporteren.
Daarna werden monsters van de inhoud van de neus genomen.
Achtentwintig dagen na blootstelling aan het rhinovirus werd bloed afgenomen bij de proefpersonen om te onderzoeken of het lichaam antistoffen had aangemaakt.
Kwaliteit
Daaruit bleek dat hoe minder een persoon had geslapen, hoe groter de kans op een verkoudheid was.
Daarnaast bleek ook dat de kwaliteit van de nachtrust er toe deed.
Mensen die minder dan 92 % van de tijd dat ze in bed doorbrachten daadwerkelijk sliepen maakten 5,5 keer zoveel kans om ziek te worden dan mensen die minstens 98 % van de tijd sliepen.
Immuunsysteem
Volgens de onderzoekers wordt het immuunsysteem beïnvloed door een slechte nachtrust. Professor Ron Eccles van de universiteit van Cardiff denkt dat er een groot verband bestaat tussen het immuunsysteem en slapen.
“Er is genoeg informatie die er op duidt dat een slaaptekort of een slechte nachtrust onze weerstand aantast. Hierdoor krijgen we bijvoorbeeld griep of een verkoudheid.”
Dieren
Dokter Adrian Williams van het Slaapstoorniscentrum St Thomas Ziekenhuis in Londen zegt dat eerder onderzoek bij dieren al wees op een verband tussen voldoende slaap en het afweersysteem.
Uit eerder onderzoek bleek dat mensen die zeven tot acht uur per nacht slapen minder kans hebben op hartaandoeningen.
Bron