'Meer voorzichtigheid nodig met antibiotica'
28-06-2012 om 19:09 uurNIJMEGEN - Artsen moeten een stuk terughoudender worden in het voorschrijven van antibiotica. Dat schrijft de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) donderdag in een advies aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Specialisten moeten meekijken wanneer artsen de zogenoemde 'reserveantibiotica' voorschrijven om te controleren of die middelen echt nodig zijn. In ziekenhuizen moeten hiervoor speciale teams komen.
Als een patiënt een infectie heeft en de voor de hand liggende antibiotica daartegen niet werken, worden 'reserveantibiotica' ingeschakeld. Dat zijn middelen die werken bij verschillende aandoeningen.
Ook moet kritisch gekeken worden naar de duur van een antibioticakuur. Vaak wordt die langer voorgeschreven dan nodig is.
Resistentie
Uit een recent rapport van SWAB blijkt dat de resistentie voor antibiotica blijft stijgen. ''Dat is zorgwekkend'', legde SWAB-bestuurslid en Nijmeegs professor medische microbiologie Johan Mouton donderdag uit.
''We zien dat de behandelmogelijkheden gestaag kleiner worden. We merken dat sommige patiënten steeds moeilijker te behandelen zijn. Er zijn zelfs patiënten waarbij geen enkel middel meer werkt.''
Bron
Haha, in NL valt 't nog wel mee. ;)
Ik mag het hopen.
Ik kan 't niet van elk Europees land zeggen, (over het algemeen geven ze 't echt heel snel, niet alleen AB overigens, in zuid europa), maar weet van Frankrijk, Spanje en Portugal dat er voor iets simpels al keel of oorontsteking soms gerust een 'zakje meds' meegegeven kan worden, met daarin neusspray, pcm, ab en prednison! Ja je leest het goed, naast ab wordt er ook snel prednison gegeven!
Als ik ooit iets (buiten mijn astma om) in zuid europa zou krijgen, en ik zou bij een niet-nederlandse arts komen, en ze schrijven me bep. meds voor, zou ik eerst contact opnemen met mijn eigen HA voor ik de voorgeschreven meds ga nemen! :{w
In Griekenland geven ze ook heel snel antibiotica is mijn ervaring. Ook als ab niet werkt, word er gewoon een ander gestart.
Hier in België is het de laatste jaren sterk verbeterd. Een aantal jaar terug was de mentaliteit niet zo best. Ik weet nog dat mijn schoonvader bij elke verkoudheid AB vroeg en ze ook altijd direct kreeg. Hij vond dat hij ze nodig had om te kunnen blijven werken (tja, een kleine zelfstandige) en de HA schreef het ook voor omdat hij anders gewoon naar een andere HA zou gaan. Zo wordt de HA eigenlijk een soort middenstander.
Maar na een aantal goede campagnes is het sterk verbeterd. Mijn eigen HA is gelukkig ook voorzichtig. Een maand geleden wou hij mij nog AB geven voor een bronchitis, maar ik had het gevoel dat ik het zo ook wel zou redden. Dus spraken we af dat ik het nog een dagje zou aankijken. En het ging gewoon over, net zo snel als met AB. Dus toen ik laatst weer bronchitis had, stelde de HA direct voor dat ik het weer zonder AB zou proberen. Fijn dat hij mij daarin volgt.
Naar mijn idee een beetje een eenzijdige berichtgeving. De residentie komt beslist niet enkel van het voorschrijven van antibiotica, al is een terughoudendheid bij het gebruik van antibiotica toe te juichen. De intensieve veeteelt speelt een erge grote rol bij antibioticaresistentie en worden diverse dieren plat gespoten met antibiotica.
Daar kan ik me idd ook wel wat bij voorstellen. Bah, wat een rotzooi eten we eigenlijk.