Lichaam vaker ter beschikking voor wetenschap

19-12-2006 om 10:38 uur

Steeds meer mensen stellen hun lichaam na de dood ter beschikking aan de wetenschap. Bij de universitaire medische centra in Nederland is het aanbod de afgelopen jaren flink gestegen.
Het Academisch Centrum in Amsterdam kende sinds 2000 een verdrievoudiging en bij het Leids Universitair Medisch Centrum is sinds de jaren negentig sprake van een verdubbeling, lieten woordvoerders dinsdag weten.


Autonome groei
Het is opmerkelijk dat de groei zich autonoom lijkt te ontwikkelen, zonder extra prikkels van de anatomische instituten zelf. De aanmeldingen stromen volgens de krant vanzelf binnen, vooral binnen de Randstad. Een verklaring hebben de anatomen niet.

Vergrijzing en de dood
De Volkskrant noemt de vergrijzing als mogelijk verklaring voor het groeiende aantal aanmeldingen, omdat het meestal vijftigplussers zijn die zich aanmelden. Anatomen denken dat het ter beschikking stellen van het lichaam vooral gebeurt vanuit idealistisch oogpunt. De Amsterdamse anatoom Antoon Moorman van het AMC zegt in de Volkskrant bovendien dat het taboe op de dood minder groot is dan vroeger.

Ter beschikking en orgaandonatie
De Volkskrant wijst nog op een verschil tussen het ter beschikking stellen van de wetenschap en orgaandonatie. “Wie orgaandonor is, kan zijn lichaam niet ter beschikking stellen en andersom,” aldus de krant. Dat is jammer voor de orgaandonatie, omdat er in dat vlak een nijpend tekort bestaat, ondanks de 2,7 miljoen mensen die geregistreerd staan als donor.

Gebruik lichamen
De ter beschikking gestelde lichamen worden onder meer gebruikt om preparaten van te maken en proefoperaties op uit te voeren. De lichamen worden ook gebruikt voor de lessen anatomie aan studenten.

Als iemand zijn lichaam ter beschikking stelt aan de wetenschap, moet die persoon contact opnemen met een van de anatomische instituten in Nederland. Die afdelingen anatomie zijn ondergebracht bij de acht universitaire medische centra. Met een eigenhandig geschreven verklaring, ondertekend en met datum, maakt een donor kenbaar dat hij zijn lichaam ter beschikking stelt aan de wetenschap.
Bron:Zibb.nl

Login of registreer om te reageren