Lek in formatie: duurdere zorg dreigt

10-10-2012 om 19:32 uur

VVD en PvdA overwegen om mensen meer zelf te laten betalen voor de zorg. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document uit de formatiebesprekingen dat in handen is van RTL Nieuws.
Zo denken de onderhandelaars aan een boete voor onnodig bezoek aan huisartsenpost of eerste hulp, en een extra eigen bijdrage, bovenop het eigen risico.
Maatregelen leveren miljoenen op
Het stuk is een goudmijn voor iedereen die ondanks de radiostilte die Mark Rutte en Diederik Samsom hebben afgesproken, toch wil weten welke onderwerpen op het gebied van de zorg besproken worden bij de formatie.
De ambtenaren hebben uitgerekend dat het per jaar 135 miljoen euro aan inkomsten zou opleveren als de huisarts onder het eigen risico komt te vallen.
Dat mensen dan minder naar de huisarts gaan zou jaarlijks nog eens 700 miljoen aan kosten schelen. En als mensen, bovenop het eigen risico, nog 10 procent eigen bijdrage gaan betalen per zorguitgave (tot maximaal 150 euro) levert dat vanaf 2017 ieder jaar 660 miljoen euro op.

Belangrijkste punten
De ambtenaren hebben zich verder onder meer gebogen op de Algemene Wet bijzondere Ziektekosten, het terugdringen van de kosten van de zorg in ziekenhuizen, het invoeren van budgetten voor huisartsen en het aanpakken van het basispakket en de boete op onnodig bezoek eerste hulp.


bron

10-10-2012 om 19:33 uur

Maar hopen dat het een proefballon is maar ik vrees het ergste.
Van dergelijke berichten wordt ik spinnijdig.

Login of registreer om te reageren
10-10-2012 om 19:45 uur

:@ ik heb wel 1 advies
Adem in, adem uit.

Met samengeknepen billen volg ik ook de onderhandelingen.

Login of registreer om te reageren
10-10-2012 om 20:21 uur

Hier was ik al bang voor...

Nog even en we gaan met z'n allen failliet aan de eigen bijdragen in de zorg  :N

Login of registreer om te reageren
10-10-2012 om 20:49 uur

Huisarts in het eigen risico kan ik eigenlijk wat mezelf betreft niet van wakker liggen. Ik weet van mezelf dat ik eerder te laat dan te vroeg naar de huisarts ga dus als ik ga is het echt nodig. Bovendien is m'n eigen risico er in een paar weken al doorheen (na een bezoekje aan de apotheek al) dus ik ga er niet extra voor betalen. Wat mij betreft dus een van de minst slechte oplossingen om te bezuinigen in de zorg. Eigen bijdrages vind ik een ander verhaal. Je moet al zoveel zelf betalen.

Wat ik wel raar vind, is dat er nu zo makkelijk over gedaan wordt terwijl toen het eigen risico ingevoerd werd, de huisarts bewust er buiten bleef omdat mensen anders minder snel naar de huisarts zouden gaan en te lang met klachten zouden blijven lopen. Dat vind ik dan weer zo krom, dat het wel kan als er bezuinigd moet worden.

Login of registreer om te reageren
10-10-2012 om 20:54 uur
Reactie op trijnko


Dat mensen dan minder naar de huisarts gaan zou jaarlijks nog eens 700 miljoen aan kosten schelen.
bron



Lees anders ....dat huisartsen voor een deel van die 700 miljoen minder aan inkomsten zullen hebben!!

Login of registreer om te reageren
10-10-2012 om 21:32 uur

En mijn huisarts is zo'n toppertje, die moet gewoon blijven hoor.
Wie moet dan de helicopterview houden???

Het is nu al zo moeilijk om overzicht te houden bij veel mensen.

Login of registreer om te reageren
10-10-2012 om 21:48 uur
Reactie op trijnko


Zo denken de onderhandelaars aan een boete voor onnodig bezoek aan huisartsenpost of eerste hulp,
bron



Was laatst ook op de huisartsenpost ... zat er een meisje met moeder ... meisje werd mobiel gebeld bleek haar vriendin te zijn, die bij haar thuis voor de deur stond ... zegt het meisje lachend en vrolijk`zit bij de huisartsen post heb zo een verschrikkelijke hoofdpijn, maar we zijn zo weer thuis, leuk dat je er bent gaan we straks naar het feestje samen...`

De vriendin waar ik mee naar huisartsenpost was had wel serieus iets. Krijgt ze voor 1 dag medicijnen mee en moet de volgende dag naar haar eigen dokter. Dat kan ik dan weer niet helemaal begrijpen en denk nou ja zeg ... Het consult bij de huisartsenpost kost al 135,- , de volgende dag kan haar eigen arts weer 20,- euro aan consult schrijven en de apotheek weer een recept in rekening brengen et cetera.

Geef dan een hele kuur mee!! Begrijp het deels wel zo een apotheek bij de huisartsenpost heeft alle medicijnen in beperkte hoeveelheid in huis, maar stuur mensen dan naar de weekend apotheek of zo.

Login of registreer om te reageren
10-10-2012 om 22:00 uur

Hier heeft de HAP geen eigen apotheek en moet je naar de dienstapotheek (die in het ziekenhuis ernaast zit) en mijn eigen apotheek is ook gewoon op zaterdag open. Ik kreeg onlangs antibiotica en dan krijg ik gewoon een kuur voor een week van de HAP mee. Beleid verschilt dus wel per locatie.

Login of registreer om te reageren
11-10-2012 om 08:05 uur

Veel mensen gaan al niet zo gauw naar de huisarts toe of vragen niet gauw om een verwijzing.
De drempel om hulp te zoeken ligt dus voor veel mensen al redelijk hoog.

Met de kosten voor eigen bijdrage zoals die nu gegeven wordt krijg je dus mensen die ondanks dat ze suikerziekte, een tia/cva, bronchitis of een andere ziekte hebben die in het lijf voor problemen kan zorgen dus toch de zorg gaan vermijden.
Is de bedoeling van de "bezuinigingen" verzwaring van de zorg op het moment dat de medische zorg uiteindelijk wel ingeschakeld wordt?!?
Gaan we dan niet ipv met deze(en andere) ziekten krijgen dat het niet langer gecontroleerd wordt en er bij suikerziekte iemand in een suikercoma terechtkomt, met een tia/cva uiteindelijk toch een werkelijke beroerte, met bronchitis een dubbele longontsteking, etc, etc?
Het behandelen van de patiënten die al langer met klachten rondlopen kost de maatschappij veel en veel meer dan preventieve zorg zoals die bij de huisarts gegeven wordt.

Als iemand nou voor zijn suiker onder behandeling staat dan kost dit geld voor onderzoeken, medicatie, voedingsadviezen en hulpmiddelen zoals de insulinepen.
Als echter deze persoon geen behandeling krijgt krijgt het een ontregeling van de suikerziekte met als mogelijke gevolgen problemen met het zicht, wondjes die zweertjes worden en niet meer genezen, vingers en tenen of een neus of oor die afsterven doordat de haarvaatjes en bloedvaatjes kapot gaan en dus geamputeerd moeten worden.
Dit maakt dan ook dat er dagen, weken en soms zelfs maanden opname in het ziekenhuis nodig zijn om de klachten te behandelen en dat er daarnaast verpleegkundige thuiszorg moet worden aangevraagd om de patiënt te helpen met de verzorging van de wonden en bij invaliditeit bijvoorbeeld huishoudelijke hulp.

Wegen de kosten van de bezuinigingen dan op tegen de kosten die het uiteindelijk gaat kosten om de patiënten die laat ingrijpen omdat de kleine klacht uiteindelijk toch levensbedreigend kan uitpakken?
Juist het verschil tussen een vast begeleidingscontact en het dringend noodzakelijke medische hulp moeten aanvragen/aanvaarden is zo groot en instabiel dat dit de maatschappij failliet doet verklaren ipv dat het helpend is om uit de crisis te komen.
Dweilen met de kraan open breekt de mens financieel, emotioneel en fysiek enorm op.

Login of registreer om te reageren