Langer doorbetalen loon drukt ziekteverzuim

21-12-2006 om 10:45 uur Gesloten

De verlenging van de plicht van werkgevers om bij ziekte van werknemers het loon niet één maar twee jaar door te betalen, heeft goed gewerkt om het ziekteverzuim terug te brengen. Ook de instroom naar de arbeidsongeschiktheid ging daarmee omlaag.
Dit staat in een evaluatie van de Wet verlenging loondoorbetaling bij ziekte, die in 2004 van kracht werd. Minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) heeft het stuk woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.


’Geïntegreerde aanpak’
Volgens De Geus staat het succes van de wet niet op zichzelf. Hij sprak over een “geïntegreerde aanpak'' die ertoe geleid heeft dat “langdurig ziek zijn in Nederland niet meer gelijk staat met arbeidsongeschiktheid''. De Geus noemde ook de Wet verbetering poortwachter uit 2002, die ertoe moet leiden dat zieke mensen sneller het werk hervatten. Verder noemde De Geus de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen van dit jaar, of wel de nieuwe WAO.

Financiële prikkel
Door de wet verlenging loondoorbetaling bij ziekte kregen de werkgevers een financiële prikkel om het verzuim terug te dringen. Maar volgens De Geus is er ook een financiële prikkel voor de werknemers die goed blijkt te werken. Werkgevers en werknemers hebben in cao's vastgelegd dat over de twee ziektejaren hoogstens 170 procent van het laatst verdiende inkomen wordt doorbetaald.

’Blijvend laag’
“Al met al hebben we het goede spoor te pakken,'' aldus De Geus. Het ziekteverzuim is nu volgens hem “blijvend laag'' en ligt rond de 4 procent. Werkgevers en werknemers zijn ervan doordrongen dat het vaak van belang is om tijdig iets anders te gaan doen. Na drie of vier maanden zien ze veelal uit naar ander werk of omscholing.

Bron zibb.nl

De reacties zijn gesloten.