Kinderverpleegkundige ontwikkelt initiatief om gebruik van medicatie
27-09-2008 om 19:54 uurTijdens haar werk als verpleegkundige, die zij combineerde met haar studie, viel het Josien Klein op dat dit innameinstructies op medicatiebonnen van de ziekenhuisapotheek ontbreken.
Tijdens het geven van een medicijn weet een verpleegkundige over het algemeen niet welke toedieningsinstructies erbij hoort. Tijd om die op te zoeken is er vaak niet. Door Inname/toedieningsinstructies uit te breiden komt er meer duidelijkheid over tijdstip en wijze van toediening van medicatie. De kwaliteit van de zorg wordt daardoor beter, aldus Klein in de Tracer van het VUmc.
Klein nam dit onderwerp als haar afstudeerproject voor de opleiding kinderverpleging. Sommige patiƫnten hebben veel verschillende medicijnen. Instructies op de bon zouden het werk efficiƫnter maken. Klein nam na haar opleiding het initiatief voor een werkgroep, die werd samengesteld uit verschillende disciplines. Behalve Klein zelf maken een kinderarts in opleiding, een applicatiebeheerder, een ziekenhuisapotheker in opleiding en een tweede kinderverpleegkundige deel uit van de groep.
In november 2007 staken ze voor het eerst de koppen bij elkaar voor een proefproject dat zich richt op drie medicatiegroepen: antibiotica, diuretica (plasmedicatie) en electrolyten. Voor het uitzoeken van de verschillende instructies bij medicijnen is Dirk Mangnus, lid van de werkgroep en ziekenhuisapotheker i.o., een belangrijke gesprekspartner voor Klein. Hij denkt dat vooral verpleegkundigen de vruchten zullen plukken van het initiatief. Voor het eind van het jaar verschijnen de instructies voor de geselecteerde medicatie op de bonnen, niet alleen op de kinderafdeling maar in heel VUmc. Als uit evaluatie blijkt dat de proef de kwaliteit van de zorg verbetert, volgt uitbreiding naar andere medicijnen.
bron