Jan de Wit; Tijd voor parlementair onderzoek herkeuring WAO-ers
26-10-2006 om 21:00 uur[b]Tijd voor parlementair onderzoek herkeuring WAO-ers
Er moet een parlementair onderzoek komen naar de puinhopen rond de herkeuring van WAO'ers. Dit bepleit SP-Kamerlid Jan de Wit bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Minister De Geus heeft tienduizenden mensen met beperkingen of chronische ziekten in diepe ellende gestort, artsen gedwongen op onverantwoorde wijze te werk te gaan en minder dan een hand vol mensen aan vast werk geholpen. Als dit geen schandaal is, wat dan wel?” [/b]
Een exemplarisch voorbeeld van de werkwijze van De Geus: hij heeft een jaar geleden een onthutsend rapport van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) achtergehouden voor de Tweede Kamer, terwijl op dat moment de onrust onder verzekeringsartsen over de gevolgen van de herbeoordeling werd besproken. Pas een jaar later werd het in stilte gepubliceerd op een website. In het rapport zegt bijna de helft van de verzekeringsartsen (47%) dat zij gedwongen worden de belangen van de gekeurde te schaden. Meer dan een derde (34%) meent dat de grenzen van professionaliteit, ethiek en rechtvaardigheid worden overschreden. De reden voor late publicatie: ‘…omdat naar het oordeel van de NVVG de heftigheid van de publieke discussie in die periode over de herbeoordelingen een genuanceerd gebruik van de resultaten in de weg zou staan.’
Enkele andere redenen om een parlementair onderzoek te vragen:
[*]Een kwart van de herbeoordeelden raakt de uitkering kwijt.
[*]Slechts 1 op de 20 heeft na de herbeoordeling vast werk.
[*]59% van alle herbeoordeelden moet rondkomen van minder dan 900 euro per maand.
[*]Het UWV zet artsen in die niet zijn geregistreerd als verzekeringsarts (er lopen rechtszaken over de vraag of de herbeoordeling of keuring door een andere dan een geregistreerde verzekeringsarts mag worden gedaan).
[*]Het UWV is door de Centrale Raad van Beroep gemaand tot aanpassing van het keuringssysteem.
[*]Het UWV weigert openheid van zaken over het keuringssysteem.
[*]Na de commotie over het ontslag van UWV-directeur de Jonge zou het UWV extern onderzoek laten doen naar zijn beschuldigingen over het foutief voorlichten van de minister door de UWV-top o.a. over huisvestingszaken. Een jaar later zijn de uitkomsten er nog steeds niet.
Vorige week schreef de minister aan de Kamer dat de datum van 1 juli 2007 om de herbeoordelingen gereed te hebben niet gehaald werd. Een oorzaak noemt de minister niet.
De Wit: “De Geus heeft er een ongelofelijke puinhoop van gemaakt. Er zijn zeer veel mensen in het verdriet gestort en veroordeeld tot een bestaan rond het minimum, waarschijnlijk voor de rest van hun leven. Alles onder het motto ‘werk boven inkomen’. Maar slechts 5% vindt vast werk, de werkgevers zitten helemaal niet op deze mensen te wachten. De regels en de uitvoering pakken voor heel veel mensen volstrekt onrechtvaardig uit. Deze zaak moet het parlement echt onder de loep nemen.”
Bron: SP