Infecties 8500 keer dodelijk
24-10-2006 om 16:15 uurInfecties 8500 keer dodelijk
Jaarlijks sterven ongeveer 8500 Nederlanders aan een infectieziekte, van wie 6500 aan longontsteking of een andere infectie van de luchtwegen. Verder gaat het vooral om influenza, hepatitis, aids en hersenvliesontsteking.
Dit blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over 2003. Het RIVM heeft voor het eerst een inschatting gemaakt van het probleem van infectieziekten in Nederland. Eerder, in 1995, deed ze dat voor de hele wereld. Daarom is niet duidelijk of er sprake is van een toename dan wel een daling van het aantal infecties en slachtoffers in Nederland.
De cijfers gaan over infecties waarvoor mensen naar de huisarts gaan. Daarom concludeert het RIVM dat meer onschuldige infecties als die van de bovenste luchtwegen in werkelijkheid veel vaker voorkomen dan wordt gemeten.
Het behandelen van infectieziekten kost bijna twee miljard euro per jaar, ofwel 3,3 procent van de totale zorgkosten. Door preventieve maatregelen in de afgelopen jaren zoals betere hygiëne, riolering, drinkwatervoorzieningen en een hogere welvaart, is het aandeel van infectieziekten in de totale ‘ziektelast’ wel afgenomen. In totaal werd in 2003 bijna 12,5 miljard euro uitgegeven aan preventie.
In de periode 2000-2005 nam het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) toe, vooral onder mannen die seks hebben met mannen.Verder voorspelt het RIVM de komende jaren een nieuwe mazelen-epidemie onder orthodox-protestanten, omdat die zich niet laten vaccineren. In 2004 werden de eerste besmettingen gemeld in de regio Twente. Daarna verspreide de ziekte zich via de bijbelgordel tot aan Zeeland en zelfs Canada, waar ook dergelijke groepen wonen. Bij vijftien pasgeborenen werd mazelen vastgesteld, van wie er negen ook lichamelijke afwijkingen hebben. Verder vreest het RIVM een wereldwijde toename van het aantal besmettingen met de ziekenhuisbacterie MRSA.
Bron:De Stentor.