'In slaap vallen is een ritueel'

26-03-2009 om 10:08 uur

AMSTERDAM - ''In slaap vallen is een ritueel. Je moet er tijd en aandacht aan besteden.'' Neuroloog Martin Laman van het Amsterdamse Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is gespecialiseerd in slaapproblemen.

http://media.nu.nl/m/m1cz4smacajw.jpg

Een kwart van de Nederlanders heeft er last van. Zaterdag, tijdens de Nationale Slaapdag, is er op verschillende plaatsen in Nederland aandacht voor slaapstoornissen.

Volgens de definitie heeft iemand een slaapstoornis als hij of zij langer dan drie maanden niet goed slaapt.

Een kleine groep, twintig tot zestig mensen per 100.000 Nederlanders, slaapt te veel, en lijdt aan de ziekte narcolepsie. Maar het gros van de patiƫnten heeft juist grote moeite om in slaap te vallen.


Ziektekostenverzekering

Slaaptabletten zijn sinds het begin van het jaar moeilijker te krijgen, omdat ze in principe niet meer worden vergoed via de ziektekostenverzekering. Neuroloog Laman heeft niet de indruk dat nu meer mensen op zijn spreekuur verschijnen.

Maar dat kan volgens hem ook komen omdat de oude voorraden slaappillen in veel medicijnkastjes nog lang niet zijn uitgeput.


Stress


Slaapmiddelen zijn vaak erger dan de kwaal, vindt hij. ''Je mag ze alleen in uitzonderlijke situaties gebruiken, bijvoorbeeld in geval van overlijden van een familielid, of grote stress rond een examen. Langer dan twee weken werken ze sowieso niet.''

Mensen kunnen zelf veel doen aan hun slaapproblemen. De neuroloog bepleit een rustige afbouw van de dag. ''Dus geen nare gesprekken voeren, geen enge films kijken, geen alcohol drinken. Juist wel een prettig boek lezen, een tijdschrift doorbladeren of rustgevende muziek luisteren. Of eventueel een avondwandelingetje maken, vlak na het eten.''

Je klaar maken voor de nacht moet volgens hem een ritueel zijn. ''Je ziet het ook bij kinderen: een vast patroon van rustige dingen helpt bij het in slaap vallen. Volwassenen zijn op dat punt niet anders dan kinderen.''

bron


Login of registreer om te reageren