Het ontbreekt in Nederland aan kookkennis

19-12-2012 om 22:25 uur

Het ontbreekt in Nederland aan kookkennis

http://static2.volkskrant.nl/static/photo/2012/15/15/14/20121219062042/media_xl_1462559.jpg
© ANP. Pannenkoeken bakken tijdens Nationale Pannenkoekdag

Een groot deel van de Nederlandse bevolking mist nog steeds de kookkennis om in de basis iets simpels en lekkers op tafel te zetten. 'We stoppen vaak nog alles in het water om het eten gaar te maken', zegt Anneke Ammerlaan, één van de bekendste trendonderzoekers op het gebied van voedsel in Nederland.

Jarenlang werd de kennis over het koken in de praktijk doorgegeven; hetzij door moeders thuis, hetzij door leraren en leraressen in het praktijkonderwijs op de huishoudschool en LTS. Het gaat vaak om simpele zaken die mensen niet weten. 'Bijvoorbeeld dat je een pan eerst goed heet moet laten worden voordat je het vlees erin legt, omdat het dan veel mooier wordt. Idem dito voor wokken: hoe doe je dat goed? Een cake bakken is een eitje, maar je hebt er wel wat basiskennis voor nodig om dat goed te doen.'

Ondertussen steeg de verkoop van kookboeken afgelopen jaren explosief, zodat iedereen even die sterkok kan zijn. Maar daarmee is de basiskennis bij mensen niet verbeterd. Als de kookboeken al daadwerkelijk uit de kast kwamen, hield men zich vaak aan de receptuur. 'Zelf experimenteren op een recept is dan te gewaagd, omdat het ontbreekt aan basiskennis'', aldus Ammerlaan. 'Het grappige is wel dat jongeren door die kookboeken hun ouders weer aanzetten tot het bereiden van eens iets anders.''

Bij de meeste gezinnen, en zeker doordeweeks, is de drie-eenheid van het aardappeltje, een beetje groente en het stukje vlees nog steeds heilig. Zo ook de bereiding ervan. Het gebruik van stoom of de oven is voor veel mensen alweer een stap te ver om daadwerkelijk eens anders te koken. Ook daar heb je weer die basiskennis voor nodig, stelt Ammerlaan. Alle televisieprogramma's over koken ten spijt, ook daar kun je volgens de trendonderzoeker de kennis niet uithalen. 'Het is net als bij kookboeken; het is er vooral ter inspiratie.''

Bron


Noot de site van Anneke Ammerlaan vind je hier.

Login of registreer om te reageren