Het is weer grieptijd
04-10-2005 om 19:55 uur[color=Navy]We zitten weer binnen nu de herfst is aangebroken. Nat, winderig en guur buiten, dus behagelijk binnen.
Maar pas op door dit binnen zitten kunnen virussen zich gemakkelijk verspreiden.
In de herfst en de winter gedijen de verkoudheids en griepvirussen het best. Mensen zitten dicht op elkaar, in het openbaar vervoer enzovoort. Op deze plekken kunnen virussen zich razendsnel verspreiden. Dit hoeft niet eens via lichaamlijk contact te zijn. Ook via een deurkruk kan je met een virus in aanraking komen en via de lucht. Denk maar aan besmette druppels die ontstaan door hoesten en niezen.
Influenza virussen zijn er in verschillende typen. Welk type er dit jaar gaat uitbreken, wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Er staan over de hele wereld verspreid uitkijkposten. Vervolgens wordt hierdoor de griepprik aangepast. Mensen met een slechte weerstand kunnen zich preventief laten injecteren. Griep kan fatale gevolgen hebben als men een slechte weerstand heeft door bijvoorbeeld bepaalde ziektes zoals diabetes, hart- en nierziekten of astma.
Een nieuw Zweeds onderzoek heeft uitgewezen dat dank zij de griepprik ongeveer vijftien tot twintig procent minder ouderen overlijden als ze een griepprik hebben gehad. het college voor Zorgverzekeringen (CVZ) kwam in 2003 met nog hogere cijfers.
Volgens het CVZ overleden dat jaar 53 procent mensen minder aan de gevolgen van griep, longontsteking, acute long- en hartziekten en beroertes.
Door de griepprik worden tijdens een epidemie vijfduizend sterfgevallen voorkomen. Tevens zijn er 48 procent minder opnames in ziekenhuizen nodig. Er komen ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders in aanmerking voor de griepprik. 72 procent laat zich daadwerkelijk vaccineren. Bij kinderen is dat ruim 50 procent en bij ouderen 86 procent.
Voor personeel werkzaam in de zorg is het zinvol om zich te laten inenten. Het Zweedse onderzoek toont aan dat wanneer de helft van het personeel een griepprik haalt er 5 procent minder ouderen overlijden aan deze ziekte. In Nederland is een griepprik voor mensen werkzaam in de zorg niet verplicht. Volgens de ABVAKABO FNV is zo'n griepprik wel wenselijk maar kan het nooit verplicht gesteld worden. Dit heeft te maken met lichamelijke integriteit, morele en/of religieuze bezwaren. Voor andere vaccinaties zoals tbc en hepatitis gelden dezelfde regels.
Jaarlijks krijgt van de Nederlandse bevolking ongeveer vijf tot tien procent griep. (dit komt neer op zo'n 1 tot 1,5 miljoen mensen).
Veel mensen verwarren griep met verkoudheid. Griep geeft veelal ernstigere ziekte verschijnselen. verschijnselen van griep zijn onder meer: snel opkomende hoge koorts, algeheel gevoel van ziek zijn, koude rillingen en hoestbuien.
De (hoge) koorts duurt twee tot vier dagen en geeft hoofdpijn en spierpijn klachten. Tevens pijnlijke ledematen. Verdere symptomen kunnen zijn: slechte eetlust, snel buiten adem zijn en vermoeidheids klachten. Na twee tot zeven dagen zijn de meeste verschijnselen weer verdwenen, maar het kan wel weken duren voordat iemand zich weer helemaal goed voelt.
Bron: ZorgPortaal[/color]
Ik heb wel eens de indruk dat mensen te snel roepen 'ooh ik had de griep' terwijl ze eigenlijk verkouden waren en wellicht een beetje koorts hadden. Griep is tóch wel ernstiger dan veel mensen denken.
Een griepprik beschermd natuurlijk alleen tegen de bekende virussen, maar toch denk ik dat het beter is om een griepprik te nemen. Op zich zie ik ook geen bezwaar om deze aan iedereen te verstrekken eigenlijk. Zo heb ik wel eens gelezen dat een bedrijf deze optie aanbod aan haar personeel ;D
Het is in ieder geval niet zomaar iets, de griep, ik hoop dan ook dat het een ieder bespaart mag blijven !