Herkeuring Wajong

01-07-2013 om 14:39 uur

Herkeuring Wajong
De Wajong is straks alleen nog toegankelijk voor mensen die vanwege hun beperking nooit zullen kunnen werken. Wie beschikt over arbeidsvermogen valt dan onder de werking van de Participatiewet en hoort daarmee bij de doelgroep van de gemeente. Het moment waarop deze mensen daadwerkelijk naar de gemeente overgaan wordt nog nader uitgewerkt in nauw overleg met de VNG, UWV en sociale partners.

Participatiewet
De Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten) is per 1 januari 2015 alleen nog toegankelijk voor mensen die vanwege hun beperking nooit zullen kunnen werken. Wie onder deze regeling valt, wordt in de komende jaren opnieuw gekeurd. Het gaat om 230.000 mensen en het kabinet verwacht dat slechts 40.000 van hen de Wajong-uitkering zullen behouden. Dat zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over de Participatiewet. In deze nieuwe wet worden de WWB (Wet werk en bijstand), Wsw (Wet sociale werkvoorziening) en Wajong samengevoegd. Het gaat in totaal om 700 duizend mensen. De gemeenten krijgen de taak deze personen aan werk of een uitkering te helpen.

Wajong
Het aantal Wajong-uitkeringen is fors toegenomen nadat gemeenten in 2006 verantwoordelijk werden voor de bijstand. Veel bijstandsontvangers werden doorgestuurd naar de Wajong. Dat was financieel gunstig voor de gemeente en vaak ook voor de betrokkene. Iedereen met een Wajong-uitkering wordt de komende jaren herkeurd. Wie kan werken krijgt een bijstandsuitkering in plaats van Wajong en moet door de gemeente aan een baan worden geholpen. Er komt geen centrale landelijke keuringsdienst die bepaalt hoe arbeidsgeschikt iemand is. In 35 regio's gaan de gemeenten, de vakbeweging, werkgevers en het ministerie in 'werkkamers' de afspraken verder uitwerken. De staatssecretaris roept de gemeenten op om samen met de sociale partners snel aan de slag te gaan, zodat de Participatiewet op 1 januari 2015 succesvol in werking kan treden.

Quotumregeling
Tegelijk met de Participatiewet wilde Klijnsma een quotum invoeren: op straffe van een boete zou per bedrijf 5% van de werknemers arbeidsgehandicapt moeten zijn. In het Sociaal Akkoord (afspraken met vakbeweging en werkgevers) is afgesproken dat er 100.000 extra banen worden
gecreëerd in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid. Dankzij deze afspraken kunnen 125.000 mensen met een arbeidsbeperking de komende jaren bij een reguliere werkgever worden geplaatst. Als die aantallen niet worden gehaald, wordt de quotumregeling alsnog ingevoerd.

Loonkostensubsidie
Staatssecretaris Klijnsma is tevreden met de afspraken in het Sociaal Akkoord. ‘Door deze afspraak krijgen meer mensen met een arbeidsbeperking een baan bij een gewone werkgever. En wordt aan de keukentafel maatwerk geleverd aan iedereen met een arbeidsbeperking die werk zoekt. En tegelijkertijd wordt hiermee ook een cultuuromslag bereikt: mensen met een beperking werken straks bij een gewoon bedrijf.’ Deze mensen gaan werken tegen minimaal het wettelijk minimumloon (WML). Voor mensen die zelf niet het WML kunnen verdienen komt loonkostensubsidie beschikbaar, om voor werkgevers het verschil tussen de loonwaarde van een werknemer en het WML te compenseren.
Bron: Ministerie van SZW, Volkskrant
1 juli 2013

Login of registreer om te reageren