Grote Griepmeting weer van start

20-11-2005 om 20:58 uur

Grote Griepmeting weer van start

Voor de derde keer is de Grote Griepmeting van start gegaan. Dit educatieve project, op initiatief van diverse wetenschappers, brengt in kaart hoe en waar de griep en verkoudheidsvirussen zich verspreiden. Via de website kan iedereen die dat wil zich aanmelden en wekelijks doorgeven of hij of zij verkouden is, de griep heeft of gewoon gezond is.

Rood met blauwe stippen

Op een digitale kaart, die dagelijks wordt ververst, wordt met blauwe (verkoudheid) en rode (griep) stippen aangegeven hoe het de ‘griepmeters’ vergaat. “We hopen dat we een groot aantal griepmeters kunnen vinden om een zo goed en zo actueel mogelijk beeld van de verspreiding van griep en verkoudheden in onze streken te kunnen zien. Hoe meer mensen aan dit project meewerken, hoe juister het beeld,” zegt prof.dr. Marc Van Ranst, viroloog aan de KU Leuven.

Naast Nederland en België is de griepmeting dit jaar ook van start gegaan in Portugal. Het is de bedoeling om het project uiteindelijk in alle Europese landen te introduceren.

Vorig jaar brachten 23 duizend meters de griepgolf in kaart. Tegelijkertijd werd ook een stressmeting uitgevoerd. Stress beïnvloedt de gezondheid omdat het de afweer vermindert. De stresshormonen (onder andere cortisol en adrenaline) verstoren de werking van organen die betrokken zijn bij de aanmaak en sturing van afweercellen.

De mate van stress is vast te stellen door meting van stresshormonen in het bloed, van hartslag en ademhaling. Een andere methode is met vragenlijsten over hoe ontspannen iemand zich voelt, of iemand ’s ochtends uitgerust opstaat, en hoeveel iemand rookt of drinkt. Funest voor het afweersysteem, zo werd bevestigd, is vooral chronische stress. Aanhoudende spanning levert meetbaar meer risico op griep. Over de hele groep van griepmeters genomen, hadden mensen die hoog scoorden op de stressmeter 1,27 keer vaker griep dan alle griepmeters gemiddeld.

Extraverte mannen vaker griep

Het blijkt namelijk dat niet de binnenvetters onder de mannelijke griepmeters, maar de extravertelingen (1,39) keer vaker griep krijgen dan gemiddeld. Binnenvetters worden doorgaans stressvoller geacht, omdat zij hun emoties eerder oppotten dan uiten en daarmee spanning opbouwen. In geval van griep blijkt echter de mate waarin je blootgesteld wordt aan het griepvirus, in combinatie met stress en het hart op de tong dragen de doorslag te geven.

Extraverte mannen zijn volgens experts waarschijnlijk socialer, komen daardoor in contact met meer verschillende mensen en vaker in openbare ruimtes. Op plekken waar veel mensen bij elkaar zitten kunnen virussen zich razendsnel verspreiden. Dat hoeft niet eens via lichamelijk contact te zijn. Ook via bijvoorbeeld een deurkruk kun je besmet raken met een virus, of via de lucht: het influenzavirus verspreidt zich via besmette druppels, die ontstaan door hoesten en niezen.

Vitaminepillen werken niet

Een andere frappante uitkomst van de meting van vorig jaar was dat onder slikkers van vitaminepreparaten meer griepzieken voorkwamen. Onder wetenschappers woedt al jaren discussie over het nut van extra supplementen. “Deze uitkomst doet vermoeden dat extra vitamientjes uit een potje zelfs negatieve effecten oplevert. Dat hoeft overigens niet zo te zijn.

Onderzoek zou moeten aanwijzen of degenen die vitamine slikken, niet toevallig ook degenen zijn die veel stress hebben. Of dat verwoede vitamineslikkers wellicht ook net die groep mensen omvat die er in het algemeen slechte levensgewoonten op nahouden, zoals roken en niet sporten,” aldus biologe Karin Postelmans.

Koude rillingen

Ieder jaar krijgt vijf tot tien procent van de Nederlandse bevolking griep; dit zijn dus 1 tot 1,5 miljoen mensen. De meeste mensen verwarren verkoudheid met griep, maar van griep ben je meestal ernstiger ziek. Kenmerken van griep zijn het snel opkomen van hoge koorts met een flink ziek gevoel, koude rillingen en hoestbuien.

De hoge koorts duurt twee tot vier dagen en veroorzaakt hoofdpijn, spierpijn en pijnlijke ledematen. Andere symptomen zijn slechte eetlust, snel buiten adem zijn en vermoeidheid. Na twee tot zeven dagen verdwijnen de meeste verschijnselen. Het kan wel zo’n twee weken duren voordat iemand zich weer helemaal goed voelt.

[bron: zorgportaal]

Login of registreer om te reageren
21-11-2005 om 10:59 uur

Ik kan zo een aantal collega's aanwijzen die niet van het bestaan van deze site moeten weten, omdat ik dan met mijn ogen dicht hun ziekmelding kan noteren.  Ook bij mijn vorige baas kon ik bij een aantal personen de klok erop gelijk zetten.  Maar wel interessant om het een beetje te volgen.

Login of registreer om te reageren