Gezondheid horecapersoneel na invoeren rookverbod

18-12-2007 om 19:32 uur

Voor horecapersoneel moet het rookgordijn snel worden opgetrokken

In landen met een rookverbod in de horeca zijn de positieve
gezondheidkundige effecten snel zichtbaar, zoals verbetering van de
longfunctie en afname van luchtwegklachten bij het horecapersoneel.
In Italië nam het aantal ziekenhuisopnames wegens een hartinfarct in
het jaar na invoering van het verbod met 11% af. Deze waarnemingen
gevoegd bij de bescherming tegen de kankerverwekkende effecten van
passief roken vormen krachtige argumenten voor een snelle invoering van
het rookverbod in de horeca in ons land, zoals recent nu ook door het
kabinet is besloten.

Onderbouwing van bovenstaande middels onderzoekresultaten;
gezien de lengte en termen, alleen voor geinteresseerden


In diverse West-Europese landen is sinds enige tijd sprake van een
rookverbod in de horeca. Werknemers in de horeca zijn daarmee beschermd
tegen de effecten van passieve inademing van sigarettenrook. In
Nederland heeft het kabinet recent besloten om de gehele horeca en alle
podia per 1 juli 2008 rookvrij te maken. Er zijn inmiddels al een aantal
studies verschenen die opmerkelijk snel de positieve gezondheidseffecten
van dit rookverbod laten zien. Zij vormen dan ook een belangrijke
ondersteuning van dit kabinetsvoornemen en kunnen een belangrijke
positieve bijdrage aan de verdere politieke besluitvorming leveren.

Effecten op de longen
Zo zagen Menzies et al. (2006) in de eerste 6 maanden volgend op de
invoer van het rookverbod in Schotland, bij barmedewerkers met en zonder
astma, een duidelijke afname van luchtwegklachten, een toename van de
longfunctie en een afname van het aantal witte bloedlichaampjes. Bij de
medewerkers met astma nam de NO-uitscheiding als kenmerk van
luchtwegontsteking af en de score op een vragenlijst naar kwaliteit van
leven nam toe.

In Ierland werden door Goodman et al. (2007) expositiemetingen en
gezondheidseffectmetingen vóór en 1 jaar na het rookverbod verricht in
42 pubs. Er trad een 83%-reductie in de concentratie van deeltjes
kleiner dan 2.5 μ (PM2.5) op en een 80%-daling van de
benzeenconcentratie. Verder werd een daling van 79% in de uitgeademde
CO-concentratie waargenomen en daalde de cotinine-uitscheiding in het
speeksel met 79%. Cotinine is een afbraakproduct van nicotine. Bij de
niet-rokende barmensen trad een significante verbetering van de
longfunctie en significante afname van luchtwegklachten op. 

In Noorwegen vergeleken Skogstad et al. (2006) de daling van de
longfunctie tijdens een werkdag in de horeca voor en na het rookverbod.
De daling bleek na het rookverbod significant afgenomen te zijn. Bij
niet-rokers konden zij dit correleren aan de afname van de
stofconcentratie.

Cardio-vasculaire effecten (effecten op hart en vaten)
Begin 2005 werd in Italië een rookverbod uitgevaardigd in alle openbare
gebouwen en horecagelegenheden. In de regio Piemonte werd in het jaar
volgend op dit rookverbod een daling van 11% waargenomen in het aantal
ziekenhuisopnames wegens een hartinfarct (Barone-Adesi et al., 2006).
Stoppen met roken zou volgens de onderzoekers slechts 1% van deze daling
verklaren, waarmee de resterende 10% het gevolg is van een afnemend
risico onder niet-rokers. Van passief roken is recent in het
grootschalig INTERHEART onderzoek, waaraan 52 landen deelnemen,
vastgesteld dat dit het risico op een acuut hartinfarct met 28% doet
toenemen (Teo et al., 2006).

Naast de hier genoemde effecten is bekend dat passief  roken het risico
op longkanker verhoogt (Gezondheidsraad, 2003). Er mag dan ook verwacht
worden dat het rookverbod tevens zal beschermen tegen de
kankerverwekkende eigenschappen van omgevingsrook (ETS) en zal leiden
tot een daling van het aantal gevallen van longkanker.

November 2007

Bron: www.beroepsziekten.nl


Login of registreer om te reageren