'Gezond ouder worden'
07-04-2012 om 11:04 uurGENEVE - Wereldgezondheidsdag staat zaterdag in het teken van gezond ouder worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat het onderwerp in een tijd van vergrijzing hoog op de agenda zou moeten staan.
De komende jaren zullen er voor het eerst meer zestigers dan peuters zijn. De WHO noemt onoverdraagbare ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes belangrijke gevaren voor de gezondheid van deze bevolkingsgroep.
De organisatie zegt echter dat de ziektes makkelijk te voorkomen zijn. ''Een gezonde levensstijl van begin af aan is de sleutel tot een gezonde en actieve oude dag'', aldus een expert. Als mensen desondanks toch ziek worden, moeten zij doeltreffend behandeld kunnen worden. De WHO benadrukt dat dit niet niet duur hoeft te zijn.
Directeur-generaal Margaret Chan dringt daarnaast aan op een herziening van de definitie van 'oud'. ''We moeten opnieuw bedenken wat het betekent om 'oud' te zijn.''
Bron
Wat een klinkklare onzin.
De organisatie zegt echter dat de ziektes makkelijk te voorkomen zijn. ''Een gezonde levensstijl van begin af aan is de sleutel tot een gezonde en actieve oude dag'', aldus een expert. Als mensen desondanks toch ziek worden, moeten zij doeltreffend behandeld kunnen worden. De WHO benadrukt dat dit niet niet duur hoeft te zijn."
Ik heb veel mensen gekend die inmiddels overleden zijn aan een van de bovengenoemde ziektes, die er een zeer gezonde levensstijl op nahielden.
Dit noem ik nu echt 100% theoretisch gezwam.
Scarlett
ik ben het niet met je eens, Scarlet.
De WHO is een wetenschappelijke organisatie.
Wetenschap gaat altijd over grote groepen mensen, nooit over individuen.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat te weinig bewegen, overgewicht, roken enz de kans op het krijgen van bovengenoemde ziektes vergroot.
Ze zeggen gewoon; Op jonge leeftijd een gezonde levensstijl aanhouden verkleint de kans op die ziektes, en krijgen mensen ze toch, dan hebben die mensen wel recht op goede zorg.
Ik zelf heb ook vrienden/familieleden enz verloren die zeer gezond leefden.
Gezond levende individuen kunnen pech hebben.
Ongezond levende individuen kunnen geluk hebben.
Maar daar gaat dit verhaal niet over.
Vroeger deed ik de opleiding tot ziekenverzorgster.
Een vraag was; Wat was in Nederland historisch de grootste bijdrage voor de volksgezondheid? Het antwoord was de aanleg van riolering eind 19e eeuw, dus verbetering van het drinkwater.
Ik vind
Over schoon drinkwater hebben we in Nederland wel een gezond beleid, gelukkig. De bevolking wordt goed beschermd enz.
Over slechte leefgewoontes, roken, overgewicht, beweegarmoede hebben we geen goed beleid.
Daarin zou verbetering moeten komen.
Hopenlijk gebeurt dat ook
Moet eerlijk toch wel zeggen dat ik 't wel met Scarlett eens ben, het is niet kloppend wat ze zeggen. 't Is idd niet waar dat deze ziekten VOORKOMEN kunnen worden door gezonde leefstijl. Wel kan de KANS erop verkleind worden door gezonde leeftstijl. (Hoewel jouw eigen verhaal niet gelijk is aan 't artikel, is jouw eigen verhaal dus wel precies zoals 't is Elly. :Y )
Ik denk ook dat het én-én is, waarbij karma ook een rol speelt (maar goed, dat is een ander verhaal).
Ik ben het eens met Elly. Ik denk alleen wel dat ze dat 'makkelijk voorkomen' van allerlei ziektes een beetje simpel en zwart-wit stellen.
Ja en nee, een gezonde leefstijl kan meespelen in het voorkomen van bepaalde ziektes. Maar lang niet alle, zoals vele vormen van kanker bijvoorbeeld. Die ziekte komt op iedere leeftijd voor, zoals ook bij jonge kinderen die niet eens de tijd hebben gehad om "ongezond" te leven.
Het is natuurlijk wel een feit dat een gezonde leefstijl veel problemen 'kan' voorkomen.
Helaas is dit niet altijd zo, maar er zijn factoren die wel een belangrijke rol spelen.
Overgewicht geeft hogere kans op oa.
Borstkanker
Diabetes
Hart en vaatziekten
Alcohol misbruik/gebruik
Slokdarmkaknker
Levercirrose
Borstkanker
Roken
Astma/COPD
Longemfyseem
Hart- en vaatziekten
Longkanker
etc.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
En dan hebben hart- en vaatziekten en diabetes vaak nog heel vervelende gevolgen zoals bijv. nierdialyse enzo.
Dus een gezonde leefstijl heeft zeker een grote invloed op een heleboel ziektes.
Er staat ook niet in het artikel dat alles voorkomen kan worden, maar wel dat het invloed heeft.
En daar ben ik het helemaal mee eens.