Gerrit Zalm 'beste minister van Financiën'
03-06-2009 om 22:52 uurDeskundigen vinden Gerrit Zalm de beste minister van Financiën sinds 1900. Dat blijkt uit een peiling van Historisch Nieuwsblad. 'Zelf had ik voor Zijlstra gekozen,' zei Zalm woensdag bij zijn huldiging door hoofdredacteur Frans Smits.
Meer dan 150 economen en financieel journalisten hebben deelgenomen aan de verkiezing van de beste minister van Financiën sinds het begin van de twintigste eeuw.
Onder hen bekende namen zoals emeritus hoogleraar Arnold Heertje en Mathijs Bouman, economisch verslaggever van RTL-Z. Zalm kreeg 33 procent van de stemmen.
Zalmnorm
Zalm wordt geroemd vanwege de Zalmnorm waarmee hij in goede tijden de hand op de knip hield. Ook wordt hij geprezen vanwege de invoering van de euro.
'Een aangename verrassing,' aldus Zalm. 'Ik ben nog maar kort weg en ik dacht dat mensen zich alleen de negatieve dingen van mijn ministerschap zouden onthouden.'
Paarse minister
Gerrit Zalm was de langst zittende minister van Financiën ooit en acht jaar lang het boegbeeld van Paars en kon dankzij de economische groei meevallers uitdelen aan de burgers. Daarna drong hij als minister in de kabinetten Balkenende tussen 2003 en 2007 de staatsschuld terug met het oog op de vergrijzing.
Verliezers
Op de tweede plaats, met 19 procent van de stemmen, is Piet Lieftinck geëindigd. Direct na de Tweede Wereldoorlog zuiverde hij de geldvoorraad van zwarte winsten en gaf elk huishouden tien gulden om een week lang van te leven: het 'tientje van Lieftinck'.
Derde werd Jelle Zijlstra, die 11 procent van de deskundigen achter zich heeft gekregen. Ook Zalm zou voor Zijlstra hebben gekozen, zegt hij. 'Ik zie hem als mijn leermeester. Hij legde in de jaren zestig als eerste de overheidsuitgaven voor vier jaar vast, waarmee hij vooruitliep op de mijn Zalmnorm.'
Bankier
Zalm is momenteel door de huidige minster van Financiën Wouter Bos aangesteld om de noodlijdende ABN-AMRO Bank uit het slop te halen.
'Mijn volgende ambitie is om ook de beste bankier sinds 1900 te worden,' aldus Zalm.
bron