Ferdi E. (66) verongelukt
03-08-2009 om 15:30 uurAMSTERDAM - Ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn, Ferdi E., is bij een verkeersongeval in het Gelderse Vorden om het leven gekomen.
Ferdi E. zou onderweg op zijn fiets zijn aangereden door een graafmachine. E. had de bestuurder van dit voertuig geen voorrang verleend. Even later overleed hij in het ziekenhuis.
Ferdi E. werd in april 1988 in Landsmeer gearresteerd. De zaak-Heijn was toen al zeven maanden onopgelost.
Tandartsbezoek
De Ahold-topman verdween op 9 september 1987, nadat hij zijn woning had verlaten voor een tandartsbezoek.
Achteraf is gebleken dat E. Heijn al op de dag van de ontvoering heeft doodgeschoten, maar hij heeft diens familie en het Ahold-concern maandenlang in de waan gelaten dat Heijn nog leefde.
Pink
E. schreef dertien losgeldbrieven aan de familie Heijn en stuurde onder meer de pink van zijn slachtoffer, die hij afsneed nadat hij hem had vermoord, op als pressiemiddel.
In november 1987 kreeg hij een deel van het door hem geëiste losgeld en 1236 diamanten. Tegen Kerstmis begon E. dat geld in een supermarkt in Amsterdam-Noord uit te geven, waardoor hij tegen de lamp liep.
Pas nadat de man op 6 april 1988 werd opgepakt, bleek dat Gerrit Jan Heijn al lang niet meer leefde.
Celstraf en tbs
E. werd in november 1988 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en tbs. Justitie had levenslang tegen hem geëist.
Volgens het gerechtshof rechtvaardigden de daden van E. op zich wel levenslang, maar dan zou geen rekening worden gehouden met het feit dat E. verminderd toerekeningsvatbaar was. Daarom werd het de toen maximale tijdelijke gevangenisstraf en tbs.
Bron
Niemand zal hem missen, een trieste dwaling van justitie destijds.
Toch gerechtigheid voor de familie van Gerrit Jan Heijn
Ja want het is en blijft toch vreemd dat je een straf voor moord kan uitzitten
De weduwe Heijn denkt er anders over, maar ja 'medemens' is een rekbaar begrip. Moord is voor mijn gevoel niet door welke straf ook te vergoeilijken. Een grote dwaling in onze rechtsspraak.