Fabel over groenten
23-09-2008 om 22:24 uurHet Voedingscentrum krijgt steeds vaker vragen van mensen die willen weten of groenten nog wel voedingsstoffen bevatten. Er wordt beweerd dat de grond armer is door gebruik van mest. Daardoor zou het gehalte aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels in groenten lager zijn dan in het verleden. Volgens het Voedingscentrum is die bewering niet juist en bevatten groenten wel veel voedingswaarden.
Regelmatig duiken berichten op in de media dat voedingswaarden in groenten lager zouden zijn ten opzichte van twintig jaar geleden. Dat zou te wijten zijn aan het gebruik van meststoffen, die de bodem aantasten. Groenten zouden daardoor niet in staat zijn om voldoende mineralen op te nemen. Ook zou het vitaminegehalte dalen door gewijzigde teeltomstandigheden. Bijvoorbeeld door blootstelling aan licht of temperatuurschommelingen en dat breekt vitaminen af. Dit is niet aangetoond.
Analyses
In 2007 verscheen er nog een rapport van de Wageningse Universiteit over de achteruitgang van voedingswaarden in groenten doordat de bodem niets meer in zich heeft. De conclusie van het onderzoek is dat die achteruitgang van voedingsstoffen niet het geval is. Ook zijn de analysemethoden over de hoeveelheid voedingswaarden in groenten tegenwoordig meer specifiek en betrouwbaar dan twintig jaar geleden. Bij analyses wordt altijd uitgegaan van gemiddelden, maar er bestaat een forse variatie tussen producten. De groeicondities, het seizoen, de houdbaarheid en de eventuele bewerking, verschillen per product.
Twee ons groenten per dag
Groente en fruit bevatten vitamines zoals vitamine C en foliumzuur, vezels, mineralen zoals kalium en bioactieve stoffen. In verhouding tot hun volume en gewicht leveren ze weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag twee ons groente en twee ons fruit te eten. Helaas eten de meeste mensen nog te weinig groente en fruit.
Varieer met groenten
Verder is het belangrijk te variëren met groente. Dan krijg je voldoende vitaminen, mineralen en voedingsvezels binnen, want er bestaan grote verschillen in de samenstelling van groenten. Er is niet één groente die in alle stoffen kan voorzien. Het eten van groenten verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Verder is aangetoond dat het eten van voldoende groenten en fruit de bloeddruk verlaagt en de stoelgang vergemakkelijkt. Tot slot helpt groenten eten om op gewicht te blijven. Ze bevatten namelijk relatief weinig calorieën, maar wel veel voedingsvezels, en geven daardoor een voldaan gevoel.
bron