Extra huurverhoging niet voor chronisch zieken en gehandicapten

30-03-2013 om 10:26 uur

Onderstaand bericht trof ik aan op de site van PlatformVG. Ben benieuwd wat daar uit gaat komen. De huurverhoging baart mij nl nogal zorgen vanwege mijn zorgintensieve grote gezin.



Minister Blok heeft toegezegd bij de invoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging een hardheidsclausule op te stellen voor chronisch zieken en gehandicapten. Huurders met een handicap of chronische ziekte kunnen onder bepaalde voorwaarden ontheffing krijgen van de extra huurverhoging voor inkomens hoger dan 33.614 euro.

Het kabinet voert de inkomensafhankelijke huurverhoging in om het zogenaamde scheefwonen tegengaan. Scheefwonen is het fenomeen dat huurders die veel verdienen blijven wonen in een goedkope sociale huurwoning. Het kabinet wil dit doorbreken. De sociale huurwoningen zijn bestemd voor mensen met lagere inkomens. Met de inkomensafhankelijke huurverhoging hoopt minister Blok dat huurders met hogere inkomens gaan verhuizen en de goedkopere huurwoningen weer vrijkomen voor huurders met lagere inkomens.

Verhuizen geen optie
Voor mensen met een handicap of chronische ziekte is verhuizen vaak geen reële optie, bijvoorbeeld omdat de huidige woning ingrijpend is aangepast of omdat mantelzorgers in de directe omgeving wonen. Platform VG en CG-Raad zijn dan ook blij met de toezegging van de minister om een hardheidsclausule voor chronisch zieken en gehandicapten op te stellen.

Individuele omstandigheden
Aanvankelijk opperde de minister de hardheidsclausule te laten gelden voor huurders met een indicatie voor AWBZ-zorg. Platform VG en CG-Raad vinden dat niet volstaan.

Niet kunnen verhuizen is sterk afhankelijk van individuele beperkingen en omstandigheden. Het hoofdcriterium moet zijn dat iemand vanwege fysieke, psychische of verstandelijke beperkingen sterk is aangewezen op de huidige woning. Daarbij moeten alle individuele omstandigheden mee gewogen worden. Platform VG en CG-Raad adviseren daarom bij het uitwerken van de hardheidsclausule gebruik te maken van het ICF model.

Het ministerie van Wonen en Rijksdienst gaat de hardheidsclausule uitwerken in een nadere regeling. De tijd hiervoor is beperkt; de minister heeft beloofd de regeling begin april naar de Tweede Kamer te sturen. Platform VG en CG-Raad zijn momenteel met het ministerie in gesprek over een zorgvuldige en inhoudelijk gefundeerde uitwerking van de hardheidsclausule.

Inclusief woonbeleid
Overigens vinden Platform VG en CG-Raad dat de hardheidsclausule eigenlijk overbodig zou moeten zijn. In een inclusieve samenleving mét een inclusief woonbeleid (beleid gericht op het toegankelijk maken van alle woningen) hebben mensen met beperkingen evenveel mogelijkheden om te wonen en te verhuizen als iedere burger. Helaas zijn we nog ver verwijderd van inclusief woonbeleid en moeten we ons behelpen met hardheidsclausules.

Login of registreer om te reageren