Explosieve toename krentenbaard
16-04-2007 om 20:44 uurHet aantal uitbraken van de besmettelijke huidziekte krentenbaard (impetigo) is in tien jaar tijd verviervoudigd. De aandoening is bovendien ernstiger geworden en is moeilijker te behandelen dan vroeger. De ziekte treft vooral de hogere sociale klasse.
Dat schrijft Wil van den Bosch, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, deze maand in het medisch tijdschrift Huisarts en Wetenschap. Van den Bosch analyseerde de uitbraken tussen 1985 en 2005 bij kinderen tot veertien jaar in de regio rond Nijmegen en in Friesland en Noord-Holland.
Constateerden huisartsen tot 1996 bij slechts drie op de duizend patiënten krentenbaard, in 2005 was dat aantal gestegen naar veertien op de duizend.
"Dit is des te opvallender omdat we andere bacteriële huidziekten, zoals steenpuisten, de afgelopen tien jaar juist minder vaak zijn gaan zien", zegt Van den Bosch, zelf ook huisarts. Na de Tweede Wereldoorlog kwam impetigo algemeen voor, maar daarna verdween de aandoening lange tijd bijna helemaal. Nu is zij weer in volle hevigheid terug.
Vertaald naar heel Nederland hebben huisartsen alleen al in 2005 ruim een kwart miljoen patiënten met krentenbaard gezien, van wie er 95.000 een antibioticumkuur kregen. Alleen de medicijnen kostten al bijna 1,5 miljoen euro.
Van den Bosch constateert verder dat de uitslag steeds vaker op buik, rug en benen voorkomt, in plaats van in het gezicht. De aandoening is bovendien hardnekkiger geworden. "Tot 2000 volstond in bijna alle gevallen een eenmalig bezoek aan de huisarts. Nu komt een op de drie patiënten terug omdat de medicijnen niet aanslaan en de klachten aanhouden of zelfs verergeren." De gebruikelijke behandelingen met crèmes die antibioticum bevatten slaan steeds minder goed aan. Vijf jaar geleden had 5 procent van de kinderen een orale antibioticumkuur nodig, nu is dat 35 procent. Antibiotica worden momenteel vaker voorgeschreven voor krentenbaard dan voor bijvoorbeeld longontsteking of acute bronchitis.
Vroeger was het een ziekte die bij de lagere sociale klassen voorkwam, maar tegenwoordig treft hij vooral de hogere sociale laag, ontdekte prof. Van den Bosch. En impetigo duikt vooral op in de maanden augustus, september en oktober. De combinatie van die twee gegevens kan er volgens hem op wijzen dat mensen de bacterie meebrengen van een vakantie in het buitenland.
Bron: De Stentor
Verloop van impetigo
Krentenbaard is een zeer besmettelijke huidinfectie die meestal wordt veroorzaakt door de stafylokokbacterie. Vooral kinderen raken erdoor besmet. In kinderdagverblijven en op scholen kunnen ware epidemieën ontstaan.
De aandoening begint met rode bultjes in groepjes op de huid. Daarin ontstaan blaasjes, die opdrogen tot honinggele korstjes. De plekjes breiden zich snel uit, de huid kan pijnlijk zijn of jeuken. Bij een ernstig verloop kan koorts ontstaan en zwellen de lymfeklieren op. De klachten verminderen ongeveer na een week.
Om verergering van de klachten te voorkomen kun je de plekken het beste zo min mogelijk aanraken.
Bron: De Stentor