Eurlings grijpt opnieuw in bij CBR
29-05-2009 om 20:45 uurVoor de tweede keer in ruim een jaar tijd heeft minister Camiel Eurlings (Verkeer, CDA) ingegrepen bij het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.De bewindsman noemde het vandaag „niet acceptabel” dat in 2008 zaken bleven liggen. Onderzoek wees uit dat vorig jaar twaalf opdrachten om het rijbewijs in te nemen, niet zijn uitgevoerd. Ook 250 opdrachten voor onderzoek naar de rijgeschiktheid werden niet in praktijk gebracht, terwijl 250 personen die een gedragscursus moesten volgen, dat nalieten zonder dat dit consequenties had.
„Het is een heel ernstige zaak die indruist tegen het beleid om verkeershufters aan te pakken”, stelde Eurlings. Volgens hem is er echter geen administratieve chaos bij het CBR, het beeld dat ontstond toen de ondernemingsraad eind februari aan de bel trok. Onderzoek volgde door Ernst & Young, waaruit bleek dat 80 procent van de aantijgingen niet klopte, aldus Eurlings.
Onduidelijk blijft waarom de registratie bij het CBR niet heeft gewerkt. De oorzaak is volgens Eurlings nauwelijks te achterhalen en ook niet terug te leiden tot een of meer personen. Maar volgens hem is er geen fraude of vriendjespolitiek in het spel.
De mensen die hun rijbewijs hadden moeten inleveren of een rijgeschiktheidstest moesten doen, rijden nog rond. Volgens de minister zijn hun namen wel te achterhalen en daarom laat hij nagaan of ze alsnog juridisch kunnen worden aangepakt.
Eurlings zei te hopen dat „na jarenlange ellende” de verhoudingen tussen directie en ondernemingsraad verbeteren en dat de lopende reorganisatie doorgaat. „Dit mag nooit meer gebeuren.” De bewindsman zal er zelf „bovenop” zitten. „De raad van toezicht zal mij frequent op de hoogte houden.”
In april 2008 gaf Eurlings ook al een zogenoemde aanwijzing bij het CBR wegens te lange wachttijden voor rijexamens. Ook daarvoor rommelde het al bij het CBR. In 2007 trad na problemen rond de pensioenvoorziening de toenmalig directeur terug, hoewel onderzoek hem vrijpleitte. Diens opvolger, een interim-directeur, zit er nu nog.
De raad van toezicht van het CBR zegt de gang van zaken bij het CBR te betreuren. „Het stopzetten van twaalf onderzoeksdossiers had niet mogen gebeuren”, aldus de raad. „Het onderzoek toont echter wel een aantal aandachtspunten en leermomenten aan voor het CBR. Veel van deze onderwerpen waren al bekend bij de directie en maatregelen ter verbetering zijn al genomen of worden meegenomen in het lopende reorganisatieproces.”
De minister vindt de genomen maatregelen bij het CBR voldoende. De directeur vorderingen en ICT bij de organisatie stapt per 1 juni op, aldus Eurlings „Hij voelt zich hoofdverantwoordelijke. Op zijn afdeling is het gebeurd.”
In de Tweede Kamer, die woensdag met Eurlings over het CBR praat, dringt Emile Roemer van de grootste oppositiepartij SP aan op verdergaande maatregelen. Volgens hem is er wel sprake van administratieve chaos. De raad van toezicht, die heeft gefaald, moet onmiddellijk op non-actief gesteld worden.
„De minister moet het CBR onder zijn eigen regie plaatsen en snel komen met een plan van aanpak wat er moet veranderen bij de organisatie.” .
bron