Een toekomst voor de thuiszorg

08-06-2009 om 11:15 uur

De thuiszorg staat onder druk. Een recent voorbeeld daarvan was de ontvlechting van zorgorganisatie Meavita. De zorgelijke ontwikkelingen rond thuiszorg zijn nu aanleiding voor hoorzittingen over de thuiszorg in de Tweede Kamer. Het is goed dat de problematiek rond de thuiszorg grondig onder de loep wordt gelegd, meent ActiZ. De overheid en de branche kunnen hier beiden van leren.

De huidige situatie in de thuiszorg is gevolg van de politieke keuzes en de beleidsontwikkelingen van het ministerie van VWS. De laatste drie jaren kenmerken zich door bezuinigingen en steeds bijgestelde regels. De zorgondernemers probeerden zich staande te houden door schaalvergroting en een prijzenslag.

Versnippering
Het overheidsbeleid was vooral gericht op beheersing van de kosten van de AWBZ zorg. Zorgtaken werden geschrapt en verschoven naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Voorheen had de wijkverpleegkundige taken van preventie tot verpleging. Nu heeft de verpleegkundige bijna uitsluitend verpleegkundige taken. Verzorging ligt bij een verzorgende, soms zelfs bij twee verschillende verzorgenden: de één voor persoonlijke verzorging en de ander voor huishoudelijke hulp.

Prijzenslag
Tegelijkertijd leidden kortingen de thuiszorgtarieven tot een ware prijzenslag onder de thuiszorgaanbieders. In het systeem van aanbestedingen voelden de aanbieders zich gedwongen, om continuïteit van de onderneming en de zorgverlening te borgen, om mee te gaan in de prijzenslag. Het resultaat hiervan is dat ruim 60% van de thuiszorgorganisaties in de rode cijfers zit. Integrale zorg verlenen vanuit de zorgvraag van de cliënt is bijna niet meer mogelijk.

Omslag
ActiZ en de zorgondernemers willen deze situatie graag ombuigen. Op diverse plaatsen in het land zijn zorgorganisaties al volop bezig met het maken van een omslag. Om versneld en sectorbreed die omslag te maken, moet er meer gebeuren. ActiZ pleit ervoor dat de thuiszorg vanuit één stelsel integraal, van preventie tot verpleging, gaat werken. De Zorgverzekeringswet is daarvoor het meest voor de hand liggende stelsel.

Daarnaast heeft de branche dringend behoefte aan rust. Minder regels en regeldruk en meer ruimte voor innovatie. Die innovaties zijn nodig om beter te voldoen aan de veranderende wensen van de cliënten en efficiënter zorg te verlenen. Op de korte termijn vraagt dat om een wijziging van het overheidsbeleid en financieringssysteem.

bron

Login of registreer om te reageren