Eén op de vijf boterhammen is te zout
16-01-2012 om 07:56 uurEen vijfde van het brood in Nederland bevat te veel zout. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van onderzoek bij bakkers en supermarkten. ''Opvallend is het grote verschil in de hoeveelheden zout in ambachtelijk gebakken brood en brood uit de supermarkt'', stelt de autoriteit. ''In de ambachtelijke sector is 29 procent boven de norm tegen 7 procent bij de supermarkten.''
Bakkerijen die de norm hebben overschreden, hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen, aldus de NVWA vrijdag. Voor brood geldt een maximumnorm voor keukenzout.
''Op initiatief van de bakkerijbranche is de norm sinds 1 juli 2009 verlaagd van maximaal 2,5 procent keukenzout naar maximaal 2,1 procent.'' De sector is in gesprek met het ministerie van VWS over een verdere verlaging.
Blij
Supermarktkoepel CBL liet weten blij te zijn met de bevinding dat het meeste brood in de supermarkten deugt. ''Bovendien wordt het grootste deel van het brood in de supermarkt gekocht'', aldus de woordvoerster. De NVWA onderzocht bruinbrood, tarwebrood, melkbrood, volkorenbrood en witbrood.
bron
Eigenlijk is dit heel ondoorzichtige informatie van de NVWA. Indien je de bevolking niet wilt laten schrikken en als NVWA wilt aantonen goed bezig te zijn, dan begin je over procenten. Kleine cijfertjes, grote gemakken, met name voor de industrie.
Als je weet dat een heel brood zonder toegevoegde pitten enz. ca. 800 gram behoort te wegen, is 2,5 procent zout dus ca. 20 gram. Gemiddeld zitten er 24 sneden in een heel, dus bevat elke snee brood ca. 0,83 gram zout.
Bekijk dit tegen het licht dat geadviseerd wordt niet meer dan 6 gram zout per dag te gebruiken, dan zullen de meesten onder ons alleen al via de broodmaaltijden inclusief beleg al ruim over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout innemen.
Brood met minder zout wordt snel droger, dus blijft minder lang 'lekker'.
Zelf maar weer gaan bakken?