Dood baby’s waarschijnlijk niet aan pneumokokvaccin te wijten
09-11-2009 om 08:53 uurHet lijkt onwaarschijnlijk dat de dood van drie ingeënte baby’s veroorzaakt is door het pneumokokkenvaccin. Maar zekerheid is er pas in december.
Eind oktober kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in anderhalve week drie meldingen van baby’s die waren overleden na een vaccinatie. De zuigelingen, drie tot zes maanden oud, overleden 1,5 tot 11 dagen na de inenting. Ze waren ingeënt met het pneumokokkenvaccin Prevenar, afkomstig uit dezelfde grote partij.
Zo’n cluster van sterfgevallen is opmerkelijk. Het RIVM laat ze daarom onderzoeken door externe deskundigen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg kijkt mee. De betreffende partij vaccins mag voorlopig niet worden gebruikt. Puur uit voorzorg overigens, want het is onwaarschijnlijk dat het vaccin echt verantwoordelijk is voor de dood van de baby’s.
Er zijn verschillende argumenten die het vaccin vrijpleiten. Om te beginnen was er niets mis met de bewuste entstof, meldt fabrikant Wyeth, onderdeel van Pfizer. Het bedrijf heeft de gebruikte partij inmiddels chemisch en microbiologisch geanalyseerd. Er zijn geen afwijkingen gevonden. Wyeth sluit een vervuiling daarom uit. Bij eerdere controles –standaard uitgevoerd bij elke nieuwe partij– was evenmin iets aparts te zien.
Hadden de slachtoffers dan wellicht een aandoening die hen extra gevoelig maakte voor het vaccin? Ook dat ligt niet voor de hand, want zo’n gevaar had al eerder aan het licht moeten komen. Sinds 2001 is Prevenar wereldwijd 300 miljoen keer toegediend in ruim honderd landen. „Het vaccin is getest, goedgekeurd en ook in de praktijk veilig gebleken”, zegt een woordvoerster. Dan verwacht je niet ineens een onbekende risicogroep.
Arts Marina Conyn, bij het RIVM verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma, acht het om dezelfde redenen onwaarschijnlijk dat het vaccin de oorzaak was van de sterfgevallen.
Maar, benadrukt zij, je weet het pas zeker na onderzoek. Daarom wordt er nu gesproken met de ouders, het consultatiebureau en de artsen die het overlijden hebben vastgesteld. De medische dossiers worden doorgelicht en eventueel volgt een obductie. Het eindoordeel komt waarschijnlijk pas in december.
Tegelijk met het pneumokokkenvaccin kregen de baby’s overigens nog een tweede injectie. Twee van hen werden ingeënt met het DKTP-Hib-HepB-vaccin, de derde kreeg DKTP-Hib. Combinaties van vaccins kunnen iets meer bijwerkingen geven dan losse. Maar het gaat dan om klachten als koorts of pijn op de prikplaats, niet om sterfte.
Tot nog toe is überhaupt nooit enig verband tussen een sterfgeval en een vaccin hardgemaakt, ondanks de vijf tot tien verdachte gevallen die jaarlijks bij kinderen worden gemeld. Vermoedelijk zijn de baby’s dus gestorven aan iets anders. Bijvoorbeeld aan wiegendood, waar vorig jaar achttien baby’s onder de één aan overleden.
bron