Donor moet korting op begrafenis krijgen
12-05-2007 om 12:43 uurNederlanders die bereid zijn hun organen af te staan, moeten daarvoor een financiële beloning krijgen in de vorm van een lagere ziektekostenpremie of een korting op de begrafeniskosten.
Dat stelt de Nierstichting voor. Door de introductie van ‘zulke financiële prikkels’ moet het aantal orgaandonoren in Nederland toenemen.
Ook zou er een systeem van actieve registratie moeten komen. Iedere Nederlander krijgt een brief met de vraag of hij na zijn dood zijn organen wil afstaan. Wie meermalen niet reageert, wordt uiteindelijk als donor beschouwd.
Gisteren bleek uit onderzoek dat steeds minder Nederlanders bereid zijn na hun dood hun organen af te staan. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan organen juist toe, vooral door de stijging van het aantal diabetespatiënten. Hierdoor is er vooral behoefte aan nieren: van de ruim 1.400 mensen die op de wachtlijst staan, hebben 1.088 een nieuwe nier nodig. De wachttijd is vier jaar.
Directeur Paul Neerkens van de Nierstichting is bang dat als er niets gebeurt, mensen die een orgaan nodig hebben deze uiteindelijk in andere landen gaan kopen. In Amerika gebeurt het volgens hem al dat arme mensen hun nieren te koop aanbieden op internet. Neerkens vindt deze orgaanhandel ethisch onverantwoord.
Bron: Elsevier
Het is een grote schande als mensen zich door een dergelijke financiële prikkel laten stimuleren. Als mensen zo materialistisch zijn (zelfs na hun dood) vind ik dat een trieste bedoening >:(
Geld zou geen rol mogen spelen bij deze vraag namelijk. Ik vind het egoïstisch en achterbaks van mensen die dan opeens hun mening veranderen. Lekker principieel ben je dan :X
Wat een onzinnig idee is dat dan weer. Het lijkt ook wel dat hoe meer men er over bezig is des te meer mensen geen donor willen zijn, misschien moet dat kwartje eens vallen dan.
Dus, als ik je goed begrijp, zeg je dat wanneer er niet over gesproken word er wél mensen zich registreren :?.
Ik denk dat veel mensen dit 'wegstoppen' omdat ze er niet aan willen dat het leven nou eenmaal eindig is. Het er niet over hebben/niet over nadenken maakt het leven niet minder eindig :N.
Wat mij betreft kan het niet genoeg in de media komen, mensen moeten zich ervan bewust zijn dat er een schreeuwend tekort is aan donororganen, nadenken wat ze in een dergelijk geval (als ze een donororgaan nodig zouden hebben) zélf willen en aan de hand daarvan een beslissing nemen over donorregistratie.
Ik ben wel met je eens dat dit me ook niet de manier lijkt, een 'ruilhandeltje' :N. Ik vind het overigens ook een beetje vreemd dat deze meneer, die tégen het verkopen van organen is (ethisch onverantwoord), wél een 'vergoeding' tegenover de donorregistratie wil zetten... Ik zie persoonlijk het verschil niet zo erg, beter worden van donatie vòòr je dood door bij leven te doneren, of na je dood door de kosten van je begrafenis te drukken...
Het enige wat ik nu zie is steeds meer aandacht voor orgaandonatie. En dat er steeds minder mensen bereidt zijn een orgaan te doneren. Weet niet of het met elkaar te maken heeft maar ik vind het wel opvallen.
dat idee heb ik ook,een onderzoek van een aantal jaren geleden heeft dat ook aangewezen,ze hebben toen iedereen een donorformulier opgestuurd in plaats van de oude donorcodocil die je altijd op zak moest hebben,en het bleek dat na 3 jaar er minder mensen hadden aangegeven donor te willen zijn,kortom dat oude systeem van vroeger was dus zo slecht nog niet,sinds ze aan het rotzooien zijn over de vraag hoe en wat er moet gedaan worden om meer donors te krijgen hoe minder mensen donor zijn.
ze hadden toen een paar jaar terug beter of met een heel goed systeem van automatisch donor zijn tot jezelf anders aangeeft of het bij het oude moeten laten
Monuta Uitvaartzorg en -verzekeringen geeft vanaf woensdag een korting van 150 euro op de uitvaart als van de overledene een of meer donororganen ter beschikking komen.
De grootste uitvaartonderneming in Nederland geeft met deze actie gehoor aan een oproep van de Nierstichting. Dit maakte een woordvoerder van Monuta woensdag bekend.
De Nierstichting wil met financiële prikkels bevorderen dat er meer orgaandonoren in Nederland komen. Mensen die na hun dood organen willen afstaan zouden bijvoorbeeld een korting op de ziektekostenverzekering kunnen krijgen, of zoals in Italië een korting op de begrafeniskosten.
Directeur Paul Beerkens opperde dit idee recentelijk naar aanleiding van een onderzoek van het Nederlands Instituut voor de Gezondheidszorg Nivel. Daaruit bleek dat een kwart van de Nederlanders niets voor orgaandonatie voelt.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Monuta, met 130 vestigingen, duizend medewerkers en 17.000 uitvaarten per jaar, de grootste uitvaartverzorger in ons land, legde contact met de Nierstichting en besloot tot "deze spontane actie". Debets: "Wij willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door nu per direct iets te doen. Met de korting op de uitvaartkosten willen we aandacht vragen voor het onderwerp. Misschien is dit net het zetje dat mensen nodig hebben."
De Monuta-woordvoerder zei wel te hopen dat deze kortingsactie slechts van tijdelijke aard is, en dat donortekorten in de toekomst niet meer voor komen.
Behoeft
In 2006 waren er slechts tweehonderd donoren. De behoefte is echter aanzienlijk groter. In mei wachtten 1421 mensen op een orgaan. Elk jaar sterven honderden mensen doordat niet tijdig een vervangend orgaan beschikbaar is. Door de vergrijzing en het toenemend aantal mensen met diabetes wordt vooral het tekort aan nieren steeds nijpender.
Behalve de Nierstichting werken ook verscheidene politieke partijen aan voorstellen om het aantal donoren te vergroten. Zo heeft de PvdA geopperd om mensen die aangeven na hun dood organen te willen afstaan, een korting op hun paspoort te geven.
Andere partijen willen een systeem van actieve registratie. Iedere Nederlander krijgt daarbij een brief met de vraag of hij na zijn dood organen wil afstaan. Wie meerdere keren niet reageert wordt uiteindelijk als donor beschouwd.
Bron nu.nl
En wat nou als je organen niet worden aangenomen voor transplantatie :?
Blijf het een domme en kortzichtige maatregel vinden >:(
Ik vind het een belachelijk idee. Het is altijd zo van 'voor wat hoort wat' terwijl dat op dit gebied juist niet de bedoeling is lijkt me. Is het nou zo moeilijk om gewoon eens iets voor een ander te doen zonder er iets voor terug te willen hebben?