'Defensie moet stoppen met werving kindsoldaten'
01-12-2009 om 10:36 uurAMSTERDAM – Defensie moet stoppen met 'wervingspropaganda' om tieners vanaf 11 jaar voor het leger te interesseren .
Daarvoor pleit SP-Kamerlid Remi Poppe in een vraaggesprek met NU.nl.
Poppe hekelt met name de website Oranjebaretten.nl, waarop tieners op een in zijn ogen onsmakelijke manier door de Koninklijke Landmacht benaderd worden.
In dit virtuele programma worden tieners in de leeftijdscategorie 11 tot 16 opgeroepen zich aan te melden om mee te doen aan 'belangrijke militaire operaties en spannende missies'.
"Het is een schande dat op die site Sergeant De Beer een verhaal houdt over spanning en sensatie in het leger. Terwijl in werkelijkheid soldaten na een missie vaak mentaal gesloopt zijn en helaas ook kunnen sneuvelen", aldus Poppe.
Propaganda
Hij wil dat Defensie stopt met de wervingscampagne voor jongeren en ook een einde maakt aan de ‘propagandistische’ reclames om volwassenen voor het leger te strikken.
"Die advertenties suggereren dat het leven bij de marine of bij de landmacht een groot avontuur is. De werving moet sober zijn en gericht op een bepaalde functie. En ook een realistisch beeld geven van het werk."
Budget
Poppe wil het budget dat in de begroting wordt uitgetrokken voor werving terugbrengen van 20 naar 5 miljoen. "Het bedrag dat vrijkomt kunnen we vervolgens gebruiken om de nazorg van militairen die op missie zijn geweest te verbeteren."
Volgens de SP’er kampt zo’n 10 procent van deze militairen met een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). "Als je nagaat dat er jaarlijks duizenden militairen worden uitgezonden, gaat het dus om honderden gevallen die nauwelijks nazorg krijgen", stelt Poppe.
"Ze raken aan de drank, belanden soms zelfs in de cel of worden geconfronteerd met echtscheiding, werkloosheid en ander persoonlijk leed. Familieleden herkennen ze vaak niet meer terug."
Voorlichting
Defensie stelt in een reactie dat Oranjebaretten.nl niet bedoeld is voor werving, maar uitsluitend bedoeld is voor voorlichting.
Ook keert volgens het ministerie maar een zeer klein percentage met blijvende fysieke of geestelijke schade terug. "Het overgrote deel van hen keert verrijkt van een missie terug", aldus een woorvoerder.
Indien nazorg toch nodig blijkt is deze van hoog niveau, stelt het ministerie.
Komende week vergadert de Tweede Kamer met minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries over de defensiebegroting.
Bron