De Nederlandse berg

08-09-2011 om 10:48 uur

Een berg. In Nederland. Met edelweiss, Milka-koeien, Heidi, skipistes en haarspelden. Waarom niet?
Het begon als een grap. Als luchtfietserij. Als een grote hoop gebakken lucht. Het plan: een berg in de polder bouwen. Een Alp in Nederland. Metertje of tweeduizend hoog. Mocht je er nog even om willen lachen, doe het dan in de volgende drie witregels:




http://timvandelaar.files.wordpress.com/2011/08/tempelhof-the-berg-2.jpg?w=528&h=511

En dan nu over op het serieuze deel.

Nederland is een plat land. Bergen hebben we niet, hooguit een paar pukkeltjes in Limburg. Ieder jaar vertrekken miljoenen Nederlanders naar het buitenland om de bergen op te zoeken. Om te skiën, om te après-skiën, om te wandelen, om te fietsen, om te klimmen, om te raften, om te paragliden, om te picknicken, om oranje carnaval te vieren in Bocht Zeven van Alpe d’Huez. Maar waarom zouden we naar de bergen gaan als we de bergen ook naar ons toe kunnen laten komen?

We wonen in een bedacht land. We plannen, we bouwen. We hebben land gestolen van de zee, we hebben dijken gebouwd om ons territorium tegen de natuur te beschermen en als we bossen willen, dan planten we die.

Een berg bouwen is in wezen niet zo veel anders dan een stuk IJsselmeer droogleggen of een stormvloedkering optrekken. En ook al zou het een uniek project zijn; zo origineel is het ook niet. In Berlijn waren lange tijd plannen om het oude vliegveld Tempelhof te veranderen in een grote berg van een kilometer hoogte. En in 2004 won FEM-journalist Peter Hendriks al de NRC-prijs voor beste idee van Nederland met zijn plan om een gebergte aan te leggen in Flevoland.

Voordelen
Een berg in eigen land biedt eindeloos veel voordelen. Stel je voor dat je in je auto kunt stappen en een half uur later met je ski’s onder je voeten in de stoeltjeslift zit voor een dagje skiën. Niet zo’n lullige Snow World-piste waar je een uur in de rij staat voor dertig seconden glijden, maar échte pistes. Stel je voor dat je je racefiets kunt pakken en op zondagochtend even de Alp om de hoek oprijdt. Stel je voor dat je een paar uur kunt bergbeklimmen in eigen land – en voor een keer niet tegen de klimmuur van een muffe sporthal.

Alles kan. Paragliden. Deltavliegen. Wandelen. Bobsleeën. Wildwaterkanoën. Schansspringen. Downhillen op een mountainbike. Een schaatsbaan in de ijle lucht aanleggen (wereldrecords!). De Olympische Winterspelen van 2026 organiseren. Met z’n allen carnaval vieren in Bocht Zeven van een echte Nederlandse berg tijdens de Tour de France van 2018.

Natuurlijk kost een berg bouwen klauwen met geld. Maar daar staat tegenover dat het ook heel veel kan opleveren. En dan bedoel ik niet alleen de bespaarde kosten van reizen naar het buitenland. Een berg kun je gewoon exploiteren. Leg een tolweg met haarspelden aan. Verkoop skipassen. Bouw restaurants, bars, skihutten.

http://static0.ad.nl/static/photo/2011/10/4/3/20110831100957/media_xl_928578.jpg

Projectontwikkelaars zullen hun portemonnee trekken om huizen met uitzicht op Antwerpen en Londen te bouwen. De mogelijkheden zijn zelfs nog eindelozer als het technisch haalbaar is om de berg hol te maken – dan passen er ook nog bedrijventerreinen, winkelcentra, pretparken, zwembaden en sporthallen in. Een berg als bron van werkgelegenheid in crisistijd – waarom niet? Zeker in regio’s die nu sterk vergrijzen (bepaalde gebieden in Flevoland) kan een toeristische trekpleister een enorme economische stimulans geven.

Het project om een berg in de polder te bouwen is twee weken geleden gelanceerd, en krijgt steeds meer vorm. Op dit moment zijn verschillende geologen bezig te berekenen hoeveel ruimte, materiaal en geld er nodig is om het plan te verwezenlijken. Architecten werken aan animaties, schetsen en maquettes. Een website is onder constructie. Meerdere sportbonden zijn bereid om achter het plan te gaan staan. Er zijn gemeentes die interesse tonen voor een berg in hun achtertuin, er zijn projectontwikkelaars die polsen of er niet alvast ergens iets mogelijk is.

Maar zoals elk megalomaan plan heeft ook dit idee steun nodig. Hoe meer, hoe beter. Van bouwers, geologen, architecten, ingenieurs, creatieve geesten, geniale gekken, politici, ambtenaren en weet-ik-wie-nog-meer. Mail, tweet, bel, bouw!

Misschien duurt het lang. Misschien duurt het kort. Maar die berg komt er. Punt uit.

Bron

Kijk ook eens op: http://www.diebergkomter.nl/



Login of registreer om te reageren