De grote vakantie gaat naar zes weken.

23-02-2011 om 08:48 uur

De grote vakantie gaat vanaf het schooljaar 2012/2013 naar zes weken.
Dat is in het voortgezet onderwijs een week korter dan nu. De spreiding per regio blijft gehandhaafd. De kerst- en meivakantie worden wel voor het hele land gelijk gesteld, maar de verschillen tijdens voorjaars- en carnavalsvakanties blijven bestaan. Een en ander blijkt uit een wetsvoorstel van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).


http://www.detwilling.nl/files/schoolvakantie.jpg

De verkorting van de zomervakantie moet door de scholen onder meer gebruikt worden voor vergaderingen en bijscholing van de docenten. Leerlingen hebben dan verspreid over het jaar vijf roostervrije dagen. Het voorstel kwam er omdat leerlingen te lang uit het onderwijsproces zijn, ook al doordat in de aanloop naar de vakantie veel onderwijstijd wegvalt.

Scholen zijn straks verplicht allemaal dezelfde periode aan te houden voor de kerst- en meivakantie. De eerste duurt twee weken, de tweede een week. In de laatste vakantie zit altijd Koninginnedag. Scholen hebben wel de vrijheid daar een week aan vast te knopen, voor of na de vakantie. Dat dienen ze bij het begin van het schooljaar aan te geven in de schoolgids.

Scholen hebben daarnaast nog drie weken vakantie die ze naar eigen vrijheid kunnen besteden. Zo blijft in het zuiden de carnavalsvakantie bestaan, terwijl in de andere landsdelen voorjaarsvakantie wordt opgenomen, vaak op andere data. Ook de herfstvakantie kan per regio verschillen. De derde week zou aan de meivakantie gekoppeld kunnen worden. Tot nu toe worden voor die vakanties door het ministerie adviesdata vastgesteld. Die taak gaat naar de koepelverenigingen van het basis- en voortgezet onderwijs, de PO-Raad en VO-Raad.

De oudervereniging Ouders&Coo noemt het nieuwe vakantiesysteem voor scholen nog steeds 'een ratjetoe'. De vereniging wil helemaal af van de vakantiespreiding, omdat de voordelen niet zouden opwegen tegen de nadelen.

bron

23-02-2011 om 20:52 uur

Jammer voor mij, ik werk in het voortgezet onderwijs en vind het altijd heerlijk, zo'n extra lange vakantie!

Login of registreer om te reageren
24-02-2011 om 23:00 uur

Wat een verschil! In Belgiƫ hebben we twee maanden zomervakantie (juli + augustus), 1 week herfstvakantie, 2 weken kerstvakantie, 1 week krokusvakantie en 2 weken paasvakantie. En dan nog wat losse feestdagen: 11 november (wapenstilstand), 1 mei en dan nog hemelvaart en pinksteren. Dat is veel meer dan NL. Maar ik moet er wel bij zeggen dat onze schooldagen wat langer duren, dus daar bouw je wel een buffer mee op. Maar toch, blijft een gigantisch verschil.

Login of registreer om te reageren
25-02-2011 om 12:15 uur

Het Belgische systeem is inderdaad heel duidelijk voor iedereen, waar ook in het land. In Nederland moet altijd alles gespreid worden en verschillen de data ieder jaar per regio. Niet altijd handig voor logeerpartijen bij familie die door het land verspreid wonen. Bovendien gaat toch echt niet iedereen tegelijkertijd op vakantie. Geef zelf dan ook de voorkeur aan de belgische aanpak.

Login of registreer om te reageren
26-02-2011 om 10:58 uur

Nee maar ik moet toch wel zeggen dat ik liever heb dat bijv de grote vakantie wat korter is dan 2 maanden en dan de schooldagen iets korter. Het is toch echt wel heel lang 2 maanden... Sommigen mensen vinden 6 weken al erg lang (ik niet hoor O-)) en dan zou 't nog langer worden... Terwijl 6 weken natuurlijk eigenlijk al echt lang is.

Schooldagen langer lijkt mij ook geen goed plan. Het regent burn-outs in het onderwijs omdat het zoveel, omslachtig en zo extreem gecompliceerd wordt allemaal en leerkrachten maken nu 's avonds al veel uren per week omdat je overdag naast dat je met de kids bezig bent niet meer zoveel tijd overhoudt. Als de kids nog meer uren naar school zouden moeten, dan wordt dat probleem alleen maar groter.

Login of registreer om te reageren